Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Silvias rörande ord om sin mamma Alice

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Drottning Silvia berättade öppet om sorgen efter sin mamma.
Foto: Sven Lindwall
Med Alice Sommerlath.
Foto: Kenneth Jonasson

Under statsbesöket från Kanada berättade Silvia öppet om sorgen efter sin mamma Alice Sommerlath.

I slutet på 90-talet fick Sommerlath en demensdiagnos.

– Det var sorgligt på många sätt, men jag tror att hon ser oss här i dag och att hon är glad, berättade drottning Silvia.

Det var under en programpunkt på eftermiddagen som drottning Silvia och Sharon Johnston, fru till Kanadas generalguvernör, besökte Äldreforskningens hus i Stockholm. Huset är ett center för tvärvetenskaplig forskning som, under ett och samma tak, samlar forskning och praktik kring äldres hälsa.

Besöket blev väldigt personligt för drottning Silvia, som under besöket öppet berättade om sin mamma Alice Sommerlaths demenssjukdom. Bland annat diskuterades problematiken med att många äldre går till olika läkare och då får olika mediciner, vilket kan orsaka komplikationer.

Det var något som Silvia hade personlig erfarenhet av.

– De går till olika läkare. Det gjorde min mamma också, sa hon under besöket.

Verksamheten beskrevs för Silvia och för Sharon Johnston. Den sistnämnda var imponerad av hur framgångsrik verksamheten var – och hur involverad drottning Silvia själv är i frågorna.

– Jag vill ta tillfället i akt att tacka er drottning! Hon är så fantastisk att det kan få en att gråta. Hennes majestät är så otroligt engagerad och inspirerande, alldeles fantastisk, sa Sharon Johnston vilket utlöste applåder i lokalen.

Silvia: "Tror att hon är glad"

Efteråt tackade Silvia för de fina orden.

– Det som hände min mamma var sorgligt på så många sätt. Men det ledde till någonting och jag tror att hon ser oss här i dag och att hon är glad, sa Silvia.

Det drottningen syftar på är att hon, sedan sin mammas insjuknande och senare bortgång 1997, har haft ett djupt engagemang i äldre- och demensfrågor. Det har bland annat resulterat i att Silvia 1996 grundade Silviahemmet.

Silviahemmet är en stiftelse som bland annat vidareutbildar undersköterskor till så kallade Silviasystrar, med spetskompetens i demensvården.

"Jag hade kunnat sova"

Efter besöket lät drottning Silvia också Sharon Johnston provsitta ”den speciella fåtöljen”, som drottning Silvia själv sa. Många är nog de som sett filmklippet på när drottning Silvia själv provsitter den. Det är en röd fåtölj som är tänkt att omfamna en person som lider av demens för att få hen att känna trygghet och lugn.

– Wow, jag hade kunnat sova här, sa Sharon Jonston samtidigt som Silvia pysslade om henne i stolen.