Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Silvias och Madeleines vändning efter sorgen

Kungaparets vän omkom i en båtolycka på Genèvesjön.
Anki Wallenberg.
Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Anki Wallenberg.
Foto: SÖREN ANDERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Drottning Silvia och prinsessan Madeleine.
Foto: EMIL WESOLOWSKI

Drottning Silvia och prinsessan Madeleine ska delta vid Anki Wallenbergs begravning på torsdagen. 

Ett 100-tal deltagare väntas till ceremonin i Dalarö kyrka utanför Stockholm.

– Det blir en ljus och fin begravning, säger exmaken Peder Wallenberg.

Ann-Kristin Wallenberg, 68, även kallad Anki, omkom i en båtolycka på Genèvesjön i Schweiz den 15 juni. Hon var gift med affärsmannen Peder Wallenberg och var också vän kungafamiljen.

– Både drottning Silvia och prinsessan Madeleine kommer att vara med på Anki Wallenbergs begravning, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Tidigare har hon förklarat att ingen från kungafamiljen skulle vara med på begravningen – utan i stället skicka blommor och en hälsning.

– Det är oerhört tråkigt det som har inträffat. Kungafamiljen har skickat kondoleans tidigare och kommer att vid begravningen skicka blommor och hälsning, sade Margareta Thorgren tidigare.

Kungavän sedan 1980-talet

Anki Wallenberg var vän till kungafamiljen sedan 1980-talet. Kungaparet har tidigare kondolerat och uttryckt sin sorg över dödsfallet.

– Det blir mycket musik på begravningen. Ett 100-tal anhöriga och vänner väntas deltaga, säger Peder Wallenberg, 84.

– Barnen har ett ställe på Dalarö, därför har de valt den lilla skärgårdskyrkan. Det blir en vacker begravning, har han tidigare sagt.

Omkom på segeltur

Anki Wallenberg var ute på en segeltur på Genèvesön med en nära vän när paret överraskades av starka vindar. Stormstyrkor på upp till 34 meter i sekunden uppmättes. Segelbåten kapsejsade och sjönk. Vännen överlevde, men Anki Wallenberg förolyckades i vågorna.

– Vågorna blir så höga att de sänker båten. De är bara 15 meter från bryggan, men Anki kommer inte loss. Hon har fastnat under kappen. Jag kan tänka mig den vånda hon kände, har Peder Wallenberg tidigare sagt.

Anki Wallenberg lärde känna kung Carl Gustaf och drottning Silvia på 1980-talet. Hon bosatte sig senare i London men höll kontakt med vännerna, bland dem drottning Silvia. Prinsessan Madeleine bodde hemma hos Anki i början av 2000-talet och Anki var gäst på Madeleines bröllop 2013.