Silvia var tagen efter mötet med flickorna

Kungen och Silvia vid nunneklostret i Wolika i närheten av staden Punakha.
Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Silvia var märktbart tagen efter mötet med flickorna och kvinnorna.
Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Silvia skojar till det med 1-årige Tenzin.
Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅN

HIMALAYA. Här uppe i Himalaya möter Silvia unga flickor och kvinnor som har gått i kloster för att bli nunnor.

Efteråt var drottningen märkbart tagen:

– Det var otroligt spirituellt intensivt. Något som du kanske bara får uppleva en gång i livet. De här flickorna har vigt sitt liv åt att hjälpa andra. Otroligt imponerande att se.

Det är över 34 grader i skuggan och vi är uppe i bergskedjan Himalaya i lilla konungariket Bhutan. Kungen och drottning Silvia genomför det första statsbesöket någonsin från Sverige och nyligen var även prins William och Kate Middleton av England här på officiellt besök.

Dagarna i Bhutan har varit intensiva och den här dagen har karavanen av bilar med kungaparet och deras entourage från hovet och UD, utrikesdepartementet, gått från Thimphu i Bhutan och till nunneklostret Woloka i närheten av staden Punakha.

Silvia är tagen när hon kommer till klostret som har 122 kvinnor och flickor som nunnor, alla mellan 12 till 25 år gamla. I klostret får de utbildning i bland annat reproduktiv hälsa för att sedan kunna hjälpa befolkningen i Bhutan.

"Vill ha ett liv med lugn och fred"

Drottningen är tagen av stundens allvar när hon kommer in på klostret. Inne i templet på klostret får de vara med om en ljusceremoni med en av nunneklostrets ledare. Efteråt får de träffa 18 av de flickor och kvinnor som har bestämt sig för att via sina liv till klostret och livet som nunna.

Tandia Waugmo, 22, är en av nunnorna:

– Jag sökte hit för att jag ville ha ett liv med lugn och fred. Jag vill också som nunna kunna hjälpa andra människor med problem.

På klostret får de utbildning varje dag - som en skola, men med inriktning på just hälsofrågor.


LÄS ÄVEN: Bhutans kung: "De är väldigt fina personer"


Kungen är frågvis inne på klostret:

– Får ni lära er också att äta rätt? Det är oerhört viktigt för att kunna fungera som person.

Flera av nunnorna berättar sina livshistorier och efteråt är drottningen tagen.

– Det var en mäktig stund med mycket energi. Man blir utan tvekan tagen.

"Var oerhört intressant"

Drottningen har under besöket fått höra om den utbildning som nunnorna får av FN:s befolkningsfond UNFPA. Hon är imponerad:

– Det var oerhört intressant. Här i Bhutan är oönskade graviditeter i unga år ett problem och det är ju oerhört bra om de här nunnorna kan få en utbildning som de sedan kan sprida vidare.

Både hon och kungen var imponerade av miljön. Klostret på en stor kulle mellan Himalaya.

– Det är en väldigt viktig och central plats som spelar stor roll för landet. Dessutom oerhört vackert, fortsätter Silvia.

Dagen fick kungen avsluta med sin present på resan:

En vattenpump.

– Det är en manick, en pump som jag kommit i kontakt med för flera år sedan. Innan vi åkte hit slog det mig att det skulle vara kul att ha med sig en apparat av något slag som är anpassad till behovet i det här landet.

Det blev en vattenpump som kungen har kommit i kontakt med under sina fiskeresor i Norrland.

– Det är en Slingpump utan elektricitet, går med vattentryck.

I den lilla traditionella bhutanesiska byn Bjara Village, åtta hushåll, fick han lämna över vattenpumpen till byns äldsteman.

– Oerhört lämplig här. De odlar ris och nu kan de ta upp färskvatten från floden och förhoppningsvis underlätta allt arbete i byn.

Stort förtroende för nunnor och munkar

Här i nunneklostret, insprängt mellan Himalayas alla bergstoppar, driver FN:s befolkningsfond UNFPA en utbildning för nunnorna i "grundläggande livsutbildning", sexuell och reproduktiv hälsa. De har sedan 2014 bedrivit utbildningen för de 122 nunnorna. Sammanlagt är det över 1200 nunnor som har fått ta del av utbildningen.

I Bhutan har nunnor och munkar ett stort förtroende bland befolkningen och i nunneklostret Wolokha är 122 flickor och kvinnor. Alla har sökt till klostret frivilligt och besök utifrån är ovanliga - här råder lugn och frid resten av årets dagar.

I Bhutan anses nunnorna vara bästa källan till information om sexuell hälsa och kvinnors rättigheter.

I en undersökning 2010 trodde 13 procent av befolkningen att munkar och nunnor var bättre på att bota sjukdomar än läkare.

22 procent av tillfrågade nunnor uppgav att de var rådgivare åt kvinnor och flickor i landet i frågor som äktenskapsproblem, sjukdomar, menstruation, ofrivillig graviditet och förlossningssvårigheter.

Över 50 procent av befolkningen tror att deras ofödda barn i magen kan påverkas av onda andar om de inte blir välsignade av en nunna eller en munk - därav det stora förtroendet för nunnor och munkar i Bhutan.