Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Silvia ryckte ut för att rädda Madde i USA

Drottning Silvia kallades ursprungligen in för att ersätta Madeleine i New York, men det slutade med att både Silvia och Madeleine kunde komma till New York.
Foto: EMIL WESOLOWSKI
Enligt FN blir mer än hälften av världens barn någon gång utsatta för våld och övergrepp, något som drottning Silvia och prinsessan Madeleine arbetar för att motverka.
Foto: EMIL WESOLOWSKI
På onsdagen deltog drottning Silvia och prinsessan Madeleine vid ett FN-möte om att stoppa våld och sexuellt utnyttjande av barn.
Foto: EMIL WESOLOWSKI
Prinsessan Leonore, prinsessan Adrienne, Chris O'Neill, prinsessan Madeleine och prins Nicolas.
Foto: ANNA-LENA AHLSTRÖM / KUNGAHUSET
Prinsessan Madeleine och drottning Silvia på Childhoods gala senare på onsdagskvällen.
Foto: JOHANNES WORSøE BERG / JOHANNESWBERG@ME.COM

NEW YORK. Drottning Silvia flög till USA för att rädda Madeleine.

I en stor intervju berättar prinsessan om livet i Florida, arbetet med Childhood – och hur Silvia ryckte ut när familjepusslet inte gick ihop.

– Det var lite krisigt, men den här snälla mamman och mormodern sa ”jag kommer”, säger Madeleine. 

I somras flyttade prinsessan Madeleine, maken Chris O’Neill och barnen Leonore, 4, Nicolas, 3, och Adrienne, 7 månader, till Florida. Tanken är att Madeleine ska arbeta med Childhood Foundations verksamhet i USA. Men redan första eventet var hon nära att behöva ställa in – den årliga ThankYou-galan som på onsdagen hölls på den exklusiva restaurangen Cipriani på Manhattan.

Alla tre barnen låg nämligen utslagna i influensa.

Drottningen kallades in för att ersätta Madeleine i New York – trots viktiga uppdrag i Sverige. Men i sista stund blev barnen friska och plötsligt var både Silvia och Madeleine på väg till New York. På onsdagen deltog de vid ett högnivåmöte på FN:s högkvarter för att diskutera punkten i FN:s hållbarhetsmål som handlar om att stoppa våld och sexuellt utnyttjande av barn.

Prinsessan Leonore, prinsessan Adrienne, Chris O'Neill, prinsessan Madeleine och prins Nicolas.
Foto: ANNA-LENA AHLSTRÖM / KUNGAHUSET

Efteråt berättade Madeleine hur glad hon var att vara på plats – och det oväntade mötet med mamma.

– Vi åkte på en influensa. Och ja, vad gör man när man är sjuk och allt krisar? Jo, då ringer man mamma och säger ”hjälp, vad gör jag nu!?”.Vilket råd gav drottningen?

– Mormor kommer flygandes förstås, säger Silvia. Det är trevligt att få se henne naturligtvis, men det känns också viktigt att vara här. Det var ett väldigt bra möte och en utmärkt paneldebatt med mycket information. Det gav hopp att se så många organisationer och duktiga människor som arbetar med dessa svåra, svåra frågor.

Drottning Silvia: ”Det är så fruktansvärt”

Enligt FN blir mer än hälften av världens barn någon gång utsatta för våld och övergrepp – och över 200 miljoner barn är offer för sexuella övergrepp. Under sitt anförande under högnivåmötet berättade Silvia om sin kamp för dessa barn – och vädjade om att fler ska våga ta i frågan.

– Andelen barn som blir utnyttjade – det är så fruktansvärt, säger hon efteråt. 

– All hjälp behövs! Det är verkligen som FN:s vice generalsekreterare Amina Mohammed sa – att det börjar hända positiva saker. Men många barn blir ju utnyttjade i hemmamiljö så det är hemma vi måste börja, och vi måste alla hjälpas åt.

Enligt FN blir mer än hälften av världens barn någon gång utsatta för våld och övergrepp, något som drottning Silvia och prinsessan Madeleine arbetar för att motverka.
Foto: EMIL WESOLOWSKI

Madeleine fyller i och lyfter särskilt frågan om sexuellt utnyttjande av barn på nätet, ett brott som ökar.

– Vi pratar om miljontals bilder som cirkulerar och tyvärr inte försvinner, så problemet är jättestort. Därför känns det viktigt att nu kunna lansera Economist Intelligence Index som är ett verktyg för att mäta och visa att det här är verkligheten. Det är inte okej, och vi måste göra någonting för att stoppa det.

”Varje bild är ett bevis på att det har hänt”

Initiativet är delvis finansierat av Childhood Foundation tillsammans med Oak Foundation, berättar drottningen.

– Man får inte glömma att varje bild är ett bevis på att det har hänt – att ett barn blivit utsatt. Man kan aldrig säga att ”det är bara ett fotografi”. Det är kriminellt och barnen lider, säger Silvia.

Prinsessan Madeleine för anteckningar under FN-mötet.
Foto: EMIL WESOLOWSKI

Nästa år är det 20 år sedan drottningen grundade Childhood Foundation. Hur orkar drottningen fortsätta kämpa med dessa frågor som många andra blundar inför?

– Kanske just därför? Jag vill verkligen använda möjligheterna jag har. Jag försöker att inte blanda mig i politiken, men det här är en humanitär fråga och då försöker jag sätta ljus på problemen. 

– När jag ser hur många länder som fortfarande tycker att det är tabu att prata om känns det fruktansvärt. Talar man inte om det kan man inte förändra nånting. Det är kanske det som gör att jag fortsätter. Och det känns underbart att prinsessan Madeleine också tycker att det är viktigt.

Prinsessan Madeleine: ”Du har kommit långt, mamma”

Prinsessan Madeleine:

– Du har kommit långt, mamma! Vi är ändå här på FN nu och pratar om det. Det gjorde man inte för bara några år sedan. Mamma har varit duktig, säger hon stolt.

Under talet sa drottningen att prinsessan ”nu går i mammas fotspår”. Hur viktigt är det?

– Det är jätteviktigt. Jag försöker hjälpa mamma så mycket jag kan! Jag brinner för det här och nu när jag själv har barn så förstår jag ännu mer hur utsatta barn är. Det är allas uppgift – vuxna och föräldrar – att göra någonting. Jag försöker göra så mycket jag kan.Tanken är att prinsessan ska jobba mer med Childhood och verksamheten i USA, berätta!

– Vi har bara varit en månad i Florida och trivs jättebra, men så fort vi kommit på plats lite mer ska jag hjälpa till så gott jag kan. När jag bodde i New York jobbade jag på Childhood-kontoret. Nu kan jag inte vara på kontoret, men ska vara med på projektbesök och lyfta frågorna.

Hur är nya livet i Florida?

– Vi trivs jättebra, barnen är väldigt glada i sina nya skolor och det fungerar jättebra.

Prinsessan Madeleine på Childhood-galan senare på natten.
Foto: JOHANNES WORSøE BERG / JOHANNESWBERG@ME.COM
Drottning Silvia och prinsessan Madeleine.
Foto: JOHANNES WORSøE BERG / JOHANNESWBERG@ME.COM

Som en bonus får drottningen nu träffa minsta barnbarnet som är med på resan. Hur är det?

– Hon är inte så liten längre, säger Madeleine och skrattar.

– Nej, jag blev väldigt förvånad, säger Silvia. Hon har vuxit! Och är tung! Men jättegullig och glad. Men hon var ganska ledsen när hon var sjuk och då är det inte är så lätt för en mamma med tre små barn. 

Drottning Silvia talar på mötet i FN.
Foto: EMIL WESOLOWSKI

– Det är en kort tid när de är så små tyvärr, men det är fint. Jag är tacksam för varje sekund jag får med henne och hoppas att jag får se de två andra som också är bedårande. Tack och lov mår alla bra nu!

Madeleine nickar:

– Ja, så fort jag visste att alla mådde bra kunde jag åka.

När jag träffade kronprinsessan Victoria i New York förra veckan sa hon att det var hemskt att ni bor så långt ifrån varandra. Hur hanterar prinsessan hemlängtan?

– Det är tråkigt. Det är ju tur att det finns telefoner och att vi kan FaceTima och hålla varandra uppdaterade. Det klart jag saknar familjen och vänner och Sverige jättemycket. Men det här är ett spännande äventyr just nu.