Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Silvia får 100 000 i pris – skänker allt till välgörenhet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Drottning Silvia åker till Tyskland för att ta emot pris.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
"Drottningen är hedrad och glad", säger Johan Tegel vid hovet.
Foto: BJÖRN LINDGREN /TT / TT NYHETSBYRÅN
Kungaparet på Öland i somras.
Foto: SVEN LINDWALL

Drottning Silvia får nästan 100 000 kronor för sin gärning som drottning av Sverige.

Priset tas emot nästa vecka i Tyskland – där Silvia är född.

– Drottningen är hedrad och glad över utmärkelsen, säger Johan Tegel, pressekreterare vid hovet.

Theodor Wanner-priset delas ut i Berlin i nästa vecka – och i år är pristagaren ingen mindre än Sveriges drottning Silvia.

Prissumman är på 10 000 euro, motsvarande nästan 100 000 svenska kronor, och delas ut till Silvia för hennes engagemang i sociala frågor.

Enligt motiveringen är drottning Silvias engagemang "exempel på hur en person på ett eftertänksamt och verkligt sätt använder sin sociala position för att hjälpa så många människor som möjligt".

Priset delas ut till drottningen vid en pampig ceremoni i Berlin på tisdag kväll i nästa vecka – och Silvia får då möjlighet att återse Tyskland, där hon föddes och tillbringade stora delar av sin uppväxt.

Så sent som i oktober förra året var kungaparet på statsbesök i Tyskland.
Foto: SVEN LINDWALL

"Hedrad och glad över utmärkelsen"

På plats vid prisutdelningen är bland andra Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel som håller ett tal till Silvias ära.

– Drottningen är hedrad och glad över utmärkelsen. Priset är ett viktigt erkännande av många engagerade människors hårda och målmedvetna arbete, säger Johan Tegel, pressekreterare vid hovet.

Artisten Yoko Ono har tidigare fått priset.
Foto: CHRIS PIZZELLO / AP

Silvia är den första kungligheten att få priset. Men hon är i celebert sällskap – 2013 delades priset ut till artisten Yoko Ono och 2011 fick franska toppolitikern Jacques Delors, före detta ordförande i EU-kommissionen, utmärkelsen.

Drottning Silvia donerar prispengarna

Drottning Silvia kommer att donera de nästan 100 000 svenska kronorna som priset innebär.

– Drottningen kommer att skänka prissumman till välgörande ändamål. Pengarna går till en organisation som arbetar med gamla samt barn och unga i São Paulo, säger Johan Tegel vid hovet.

Även São Paulo har en särskild plats i Silvias hjärta. Som fyraåring flyttade Silvia med sin familj till den brasilianska staden.

Theodor Wanner-priset har delats ut sedan 2009 till människor som med sin vetenskapliga, sociala, artistiska, entreprenöriella eller finansiella expertis bidragit till dialog mellan kulturer.