Prinsparet öppnar för att flytta utomlands

En utomlandsflytt skulle inte vara omöjlig för prinsparet.
Prins Carl Philip och prinsessan Sofia.
Foto: TV4 KUNGAHUSET 2019

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia funderar på ett liv som mindre offentliga.

– Långsiktigt så tror jag att det är den naturliga processen, säger Sofia i TV4:s program ”Kungahuset 2019” som sänds på juldagen.

Efter att prinsparets barn inte längre ingår i det kungliga huset berättar prinsparet att en utomlandsflytt inte är omöjlig.

För fjärde året i rad träffar ”Nyhetsmorgon”-programledaren Jesper Börjesson kungafamiljen, där han får en inblick i familjens liv, som blir till en årskrönika.

Han reser tillsammans med kronprinsessan Victoria och Daniel utomlands, med kungen till Hälsingland där de värsta skogsbränderna härjade förra sommaren och tar en pratstund tillsammans med prins Carl Philip och prinsessan Sofia.

Prinsparet har en möjlighet att lämna Sverige

De pratar bland annat om prins Carl Philips och Sofias klimattänk och om prinsens långa intresse för jordbruk, råvaror och tillverkning av mat.

Ett annat ämne som de kommer in på är familj och hur framtiden ser ut.

Under hösten kom kung Carl Gustaf med beskedet om förändringar i det svenska kungahuset. Det handlade om att Madeleines barn och Carl Philips barn inte längre skulle ingå i det kungliga huset. Barnen fråntogs apanaget och har inte längre någon skyldighet att representera kungahuset.

I TV4:s program ”Kungahuset 2019” pratar prinsparet om framtiden.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

För prins Carl Philip och Sofia kom det inte som en överraskning, utan frågan hade diskuterats länge inom familjen.

– Någonstans är det också ett naturligt steg. Det här är en möjlighet för våra pojkar att skapa en framtid som de skulle vilja ha, med utbildning och jobb, säger prins Carl Philip i programmet ”Kungahuset 2019”.

”Tar ett steg tillbaka”

Prinsparet pratar om sina möjligheter att lämna Sverige.

– Vi kan flytta utomlands om vi vill, precis som Madeleine och Chris har gjort med sina barn. De kan gå skolgången där utan närmare tanke på det. Det ger andra valmöjligheter, säger Sofia.

På lång sikt tror prinsparet att bli en mindre offentlig familj är den naturliga processen och att de kommer att ha annat att fokusera på.

– Vårt dygn är uppdelat på flera olika saker. Den offentliga delen med uppdraget som våra roller har är en del av det. Men långsiktigt tror jag det blir naturligt att vi tar ett steg bakåt, säger Sofia i programmet.

Men de berättar också att de alltid kommer finnas kvar och hjälpa och stötta om det behövs inom den kungliga familjen.

Kungahuset 2019 sänds i TV4, TV4 Play och C More i dag, den 25 december, klockan 20.00.

Hon designade prinsessan Sofias Nobelklänning 

Emelie Janrell har tidigare designat för artister som Seinabo Sey, Veronica Maggio och Loreen.

Skulle du kunna tänka dig att flytta utomlands?