Prinsessan Sofia berättar om den nya boken

Prinsessan Sofia och prins Alexander i augusti förra året, under invigningen av Södermanlands läns dopgåva till prinsen.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Prinsessan Sofia berättar om sina egna erfarenheter av internet i P4 Extra.
Foto: OLA AXMAN / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Prinsessan Sofia har tillsammans med prins Carl Philip skrivit boken ”Handbok för nätföräldrar”.

Prinsessan säger att hon tror att hennes barn kommer att växa upp lika mycket online som offline, i en intervju med P4 Extra

– Det går så otroligt snabbt att jag kan känna en oro kring vad de kommer att uppleva, säger prinsessan Sofia.

Prinsessan Sofia och prins Carl Philips bok är framtagen av Bris i samarbete med prinsparets stiftelse. Boken riktar sig till föräldrar med barn i 10-årsåldern. 

Även om prins Alexander, 3, och prins Gabriel, 1,5, ännu är för små för nätet, så förbereder sig prinsparet redan nu inför utmaningarna. Prinsessan tillhör själv den generation som växt upp med internet.

– Det går så otroligt snabbt att jag kan känna en oro kring vad de kommer att uppleva. Man har fått tillgång till nätet men inte riktigt fått en manual för hur man ska hantera det. Jag har personligen en lite sämre erfarenhet under livet av just internet, så jag kände att det här är en handbok som jag själv vill ha, säger prinsessan Sofia i P4 Extra

”Vill göra allt man kan”

I boken berättar dels barnen själva om sina erfarenheter på nätet och dels lyfts flera tips på vad man kan tänka på som både förälder och barn. Barnen som är i åldrarna 10-18 år berättar bland annat om mobbning på nätet. 

– Jag känner väldigt starkt, jag känner mig oerhört emotionell. Man vill göra allt vad man kan för att motverka att barn och unga utsätts för sådana grejer, säger prinsessan i P4 Extra.

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip har släppt en handbok.
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Boken har lättat oron

En röd tråd är att man som förälder bör vara nyfiken och göra det lika naturligt att fråga om livet på internet som livet i stort. 

– Det finns så mycket man kan göra som närvarande vuxen i ett barns liv. Jag tror att många föräldrar kan känna att man inte riktigt har koll på läget. Det är det vi vill förmedla, att precis lika viktigt som det är viktigt att fråga om livet i skolan är det lika viktigt att fråga om livet på nätet, säger prinsessan Sofia i P4 Extra

Den oro som prinsessan kan känna har delvis lättat efter arbetet med boken. Nu anser hon sig ha rätt verktyg för att hantera orosmolnen när barnen växer upp.