Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Prinsen valde udda ingrediensen i tårtan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Bröllopstårtan innehöll jordgubbar, rabarber och pistage.
Foto: Jonas Ekstromer
Prinsen skar upp den futuristiska tårtan med ett svärd.
Foto: Jonas Ekstromer
Tårtan hade en överraskande ingrediens, som prinsen valt.
Foto: Jonas Ekstromer

Här är prinsessan Sofias och prins Carl Philips spektakulära bröllopstårta.

Brudparet har valt en futuristisk modell med smak av jordgubbar, rabarber och pistage - som Carl Philip skär upp med hjälp av ett svärd.

Det har länge varit en stor hemlighet vilken typ av bröllopstårta prinsparet skulle välja till sin stora dag.

Däremot har det varit klart att det är Mattias Ljungberg, som driver Tössebageriet i Stockholm, och Konditorlandslaget som fått uppdraget att ansvara för tårtbaket.

Som förberedelse har de bland annat träffat historikern Peder Lamm och talat om traditionen med bakverk vid bröllop - vilket gav en viss fingervisning om att det kunde bli en traditionell skapelse.

Men brudparet valde i stället att gå i rakt motsatt riktning.

"Han ville ha pop rocks i tårtan"

Prins Carl Philips och prinsessan Sofias bröllopstårta är ett futuristiskt och designat bakverk med lysande dekorationer - och en överraskande smaksensation.

- Prinsen hade en önskan och det var att han ville ha pop rocks i tårtan, ett godis som sprakar i munnen, säger konditorn Roy Fares till SVT.

Övriga smaker i tårtan är jordgubbe, rabarber och pistage.

Prinsen valde dessutom att skära första biten till sin brud på ett minst sagt spektakulärt sätt då han tog fram ett stort svärd som redskap.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel hade en elva våningar - och tre meter - hög tårta som vägde 250 kilo och bestod av lager med bland annat mandelmarängbotten, chokladkrisp, champagnemousse och smultroncurd.

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill valde en mindre konventionell version som bestod av en och en halv meter hög pyramid av 700 små macarons som låg på en specialgjord plexiglasställning med rosor i botten.