Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Prinsens plan – efter att han stämts för våldtäkt

Redan 2014 anklagade Guiffre prins Andrew för sexbrott.
Prins Andrew tillsammans med sin ex-fru Sarah ”Fergie” Ferguson – hertigginnan av York.
Foto: Tim Rooke/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN
Virginia Giuffre stämmer prins Andrew för våldtäkt.
Foto: BEBETO MATTHEWS / AP TT NYHETSBYRÅN
Prins Andrew och Virginia Giuffre, då Roberts, när hon bara var 17 år gammal.
Foto: REX/IBL

Prins Andrew har stämts för våldtäkt av amerikanska Virgina Giuffre, som var 17 år när brottet ska ha begåtts.

Den brittiska kungligheten höll sig länge undan Giuffres advokater – men kunde till slut delges stämningen.

Han hoppas bli frikänd genom en juridisk teknikalitet.

Prins Andrew, 61, stäms av ett av den nu avlidne Jeffrey Epsteins traffickingoffer. Virginia Giuffre, tidigare Virginia Roberts, hävdar att prinsen våldtog och förgrep sig på henne vid flera tillfällen när hon var 17 år gammal.

Prinsen har under en längre tid hållit sig undan för att hindra att Virginia Giuffres advokater ska kunna överlämna sin stämningsansökan. Enligt amerikansk lag måste man personligen delges en stämning i civila rättsfall.

Hållit sig undan i flera år

Prinsen förnekar brott. I en omtalad intervju med 2019 påstod prinsen, även titulerad som hertigen av York, att han aldrig träffat henne – trots att bilder tyder på motsatsen.

Flera försök har gjort för att säkerställa att prinsen fått dokumenten. Bland annat har jurister gett dokumenten till en polis som stått placerad utanför hertigens hem, rapporterar Daily Mail.  Prins Andrews försvarare ska ha fått kopior av stämningsansökan mejlad till sig, men enligt advokaterna har hertigen inte fått informationen. 

När juristerna besökte prins Andrews hem sågs han lämna fastigheten i bil tillsammans med ex-frun Sarah ”Fergie” Ferguson, hertiginnan av York, för att åka till Skottland och drottningens gods Balmoral.

Måste svara

Nu har prins Andrew till slut blivit ”served”, som det heter på engelska. Giuffres huvudadvokat säger till The Sun att båda sätten som de nu har informerat den brittiske prinsen är godkända under amerikansk lag. 

– Vi kommer färdigställa en rapport till domstolen över hur vi har gått till väga. Om domstolen styrker att Andrew har fått informationen så kommer domaren att de honom en deadline innan vilket han måste svara. 

Men hertigens legala team motsätter sig att allt skett på rätt sätt. Gary Bloxsome, prins Andrews försvarare, hävdar att en handräckning måste göras av en företrädare för rättsväsendet enligt brittisk lag – och att det inte räcker med att han fått en stämningsansökan från Giuffres advokater, skriver ABC News.

Hoppas bli frikänd

Prinsen hoppas också bli frikänd genom en teknikalitet. 2009 skrev Virgina Giuffre under en förlikning med Jeffrey Epstein om att inte stämma den tidigare finansmannen och flera av hans bekanta för sexualbrott. Enligt hertigens advokater kan avtalet även gälla honom.

Tidigare i år la Virginia Giuffre ner en stämning om misshandel mot Jeffrey Epsteins personlige advokat Alan Dershowitz, efter att han hänvisat till uppgörelsen.

DETTA HAR HÄNT: PRINSEN OCH EPSTEIN

• I augusti 2019 offentliggjorde en amerikansk domstol över 2 000 dokument med anklagelser om påstådda övergrepp på minderåriga flickor som ska ha begåtts av affärsmannen Jeffrey Epstein.

• Han riskerade 45 år i fängelse och hängde sig i sin häktescell den 10 augusti. 

• Efter hans dödsfall började bilder på Jeffrey Epstein och prins Andrew cirkulera. Deras vänskap blev ifrågasatt, särskilt då prinsen umgicks med Jeffrey Epstein också efter att affärsmannen dömts för sexbrott. 

• Virginia Roberts, numera Guiffre, har trätt fram och menar att hon är ett av Jeffrey Epsteins offer. Hon påstår också att prins Andrew hade sex med henne flera gånger när hon var 17 år. 

• Prins Andrew bemötte anklagelserna i en intervju i BBC som blev starkt kritiserad. Prinsen sa bland annat att han ”aldrig riktigt festat”, trots att han syns på fler festbilder. På en bild syns han med armen runt Virginia Roberts. Prins Andrew påstår att bilden fejkad. 

• Efter intervjun har prins Andrew tagit paus från sina kungliga uppdrag. 

• I augusti 2021 stämmer Virginia Guiffre prins Andrew för våldtäkt och sexuella övergrepp.

• Prins Andrew har hållit sig undan både rampljus och rättvisan då han, enligt källor med insyn, hoppas och tror att skandalen ”blåser förbi” då. 

• 10 september 2021 lämnar Virginia Guiffres advokater in sina belägg för att Prins Andrew tagit del av stämningsansökan och en rättegång kan hållas.

• Domare Lewis Kaplan står att döma ifall det kan anses att prinsen har fått informationen. Dömer han att så är fallet så har den brittiske prinsen en deadline på sig att svara.

Kritiserade Andrew-intervjun om Epstein – får fråga om sexmöte

Intervju från BBC