Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kungens beslut: Barnen utesluts från kungahuset

Kung Carl Gustaf har beslutat att prinsessan Madeleines och prins Carl Philips barn inte längre ska tillhöra kungahuset.
Prins Carl Philip tillsammans med prinsessan Sofia och sönerna Gabriel och Alexander.
Foto: Anna-Lena Ahlström / Kungliga Hovet
Prins Carl Philip och prinsessan Sofia.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip tillsammans med sönerna Gabriel och Alexander.
Foto: PATRIK ÖSTERBERG / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Prinsessan Madeleine.
Foto: PONTUS HÖÖK/TT / TT NYHETSBYRÅN
Prinsessan Madeleine med sin familj.
Foto: ANNA-LENA AHLSTRÖM / KUNGAHUSET
Prinsessan Madeleine tillsammans med maken Chris O'Neill och barnen.
Kung Carl XVI Gustaf.
Foto: SUVAD MRKONJIC/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

På måndagen kom kung Carl Gustaf med beskedet om stora förändringar i det svenska kungahuset. 

Kungen har bestämt att fem av hans barnbarn, Madeleines barn och Carl Philips barn, inte längre kommer att kallas kungliga högheter. 

Barnen kommer att fråntas apanaget och blir inte skyldiga att representera kungahuset. 

Dessutom väntas prinsessan Madeleine och prinsparet Carl Philip och Sofia få färre officiella uppdrag – vilket kommer innebära att deras del av apanaget minskar. 

Madeleine kommenterade själv på Instagram: 

Chris och jag tycker det är bra att våra barn nu får en större möjlighet att i framtiden forma sina egna liv”. 

Kungens besked förvånade många på måndagsförmiddagen. Prinsessan Madeleines barn Leonore, 5, Nicolas, 4, och Adrienne, 1, samt prins Carl Philips barn Alexander, 3, och Gabriel, 2, kommer inte längre tillhöra att kungahuset. 

Det innebär att barnen inte får några officiella plikter och de utesluts därmed också från apanaget. 

Beslutet innebär ett bakslag för prinsessan Madeleine. När hennes förstfödda dotter Leonore föddes 2014 var det inte en självklarhet att barnen skulle tillhöra det kungliga huset. 

Men enligt vad Expressen erfar så var det prinsessan Madeleines egen önskan att barnen skulle göra det. Det ska ha varit något som kungen gick med på och gav sin tillåtelse till, trots att det inom hovet ska ha funnits delade meningar. 

Nu, efter att kungafamiljen har vuxit, har kungen ändrat sig och han väljer att frånta barnen deras status som kungliga högheter. 

– När kungabarnen föddes var kungafamiljen inte så stor. Nu har vi en situation med tio personer i tronföljden, då har kungen kommit fram till den här stora begränsningen, säger riksmarskalk Fredrik Wersäll.

Barnen får en ”friare roll” och kommer ”mer betraktas som privatpersoner och således heller inte ha de begränsningar när det gäller anställningar eller bedriva näring som är förknippad med kungliga personer”. Deras levnadskostnader ska inte täckas av apanaget.

Prinsessan Madeleine: ”Större möjlighet”

Fredrik Wersäll berättar också att det stora beslutet har diskuterats i flera år – och hela familjen har varit delaktig i den här diskussionen. 

– I beslutet från kungen ligger uttryckligen att det här innebär större frihet för barnen att forma sin egen framtid. De kommer fortsatt vara den del av tronföljden. I det ligger också en förpliktelse att verka för att monarkins förtroende upprätthålls, säger Fredrik Wersäll. 

Både prinsessan Madeleine och prins Carl Philip och prinsessan Sofia har kommenterat att de ser positivt på förändringen. 

”Chris och jag tycker det är bra att våra barn nu får en större möjlighet att i framtiden forma sina egna liv som privatpersoner”, skriver prinsessan Madeleine på Instagram.

Prins Carl Philips och prinsessan Sofias ord: ”Friare”

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia skriver på sitt gemensamma Instagramkonto:

”Vi ser detta som positivt då Alexander och Gabriel kommer att ha friare valmöjligheter i livet. De kommer att behålla sina prinstitlar och sina hertigdömen, Södermanland och Dalarna, vilket vi värdesätter och är stolta över. Vår familj har starka kopplingar till båda landskapen och vi behåller vårt engagemang där”. 

”Vi kommer att ha fortsatt fokus på våra hjärtefrågor och engagemang. Vi kommer också att fortsätta att stödja Kungen och Kronprinsessan – vår blivande statschef – och delta i Kungahusets verksamhet på det sätt man önskar”.

Karin Lennmor om kungahusets besked • Nu kan barnen få börja i amerikansk skola.

Barnen är fortfarande prinsar och prinsessor

Prins Alexander, prins Gabriel, prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne är fortsatt medlemmar av Den kungliga familjen, och kommer även fortsatt att bära de titlar de tilldelats av kungen. 

Deras titlar kommer dock inte att föras vidare till deras framtida partners och barn.

Dessutom väntas prinsessan Madeleine och prinsparet Carl Philip och Sofia få färre officiella uppdrag i takt med att kronprinsessan Victoria representerar Sverige allt mer och därmed prioriteras. 

– Vi har under lång tid sett att kronprinsessparet tar ett större ansvar. Det innebär att ansvaret kan mjukas upp för prinsen och prinsessan, säger Fredrik Wersäll. 

I nuläget påverkas inte deras apanage – men på sikt kan det innebära minskade resurser i takt med att deras plikter minskar.

– Prinsessan Madeleine och prins Carl Philip får tilldelningen av anslaget av kungen för det som behövs för att täcka deras officiella åtaganden. Man får se hur mycket de officiella åtagandena minskar, men i sådana fall kommer apanaget minska också.

Redan 2018 kunde man ana att en förändring var på gång. Alla år har man fotograferat hela kungafamiljen med alla dess medlemmar framför Solliden slott på Öland. Men förra året publicerade man en bild på bara kungaparet, kronprinsessparet och prinsessan Estelle och prins Oscar, vilket Svensk damtidning skrivit om.

Kungafamiljens sommarfoto på Solliden slott 2018, med kungen drottningen och kronprinsessfamiljen.
Foto: Anna-Lena Ahlström / Kungahuset.se
Kungafamiljen samlad på Solliden för gruppbild 2017.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Författaren och historikern Herman Lindqvist kommenterar kungens beslut att utesluta barnbarnen från kungahuset:

– Jag kan bara säga lite skämtsamt att jag förstår att de måste sätta stopp någonstans, annars blir det som i Saudiarabien.

Hela kungafamiljen involverade i beslutet

Prinsessan Christina och maken Tord Magnuson tycker att kungen gör ett ”klokt drag”, säger de:

– Det är en ganska naturlig utveckling. Det är ett klokt drag av kungen, att på något sätt synliggöra monarkens uppgifter och hur han då behöver hjälp av familjen. Då kan det inte vara hur många som helst som gör det. Folk måste ha en framtid och skaffa sitt eget liv. Det är bra tajming.

Tord Magnuson tillägger:

– Vi har ju också egna barn som sköter sig själva, det går alldeles utmärkt.

Även prinsessan Birgitta är positiv till beslutet.

– Det är viktigt att det regleras på rätt sätt hela systemet, säger hon och fortsätter:

– Folk undrar och tycker och tänker så mycket. Det är lika bra att det blir ordning och reda. Det blir nog riktigt och bra i alla fall, det tror jag.

Successionsordningen reglerar vem som ska bli rikets statschef. Fram till 1980 kunde tronen bara ärvas av en man, men 1980 trädde en grundlagändring i kraft som innebar att Victoria blev kronprinsessa. Efter kronprinsessan och hennes barn, så är Carl Philip nummer fyra att efterträda den nuvarande monarken, följd av hans barn och prinsessan Madeleine. Alla barnen står fortsatt kvar i tronföljden.

Expressens hovkrönikör om att prinsessan Madeleine och prins Carl Philips barn inte längre kommer tillhöra kungahuset.

Vad tycker du om kungens beslut?