Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Prins Nikolais ilska efter att han blir av med prinstiteln

Jakob Kjelldén: ”Det har funnits en spricka”
Foto: POLITIKENS PRESS FOTO/REX / POLITIKENS PRESS FOTO/REX/IBL REX FEATURES [DOWNLO
Prins Joachim är besviken efter drottningens beslut att frånta hans barn sina kungliga titlar.
Foto: Kaspar Wenstrup / MEGA/IBL
Det var på onsdagen som drottningen meddelade beslutet. I en kommuniké motiverade hon det hela med att barnen, utan sina kungliga titlar, får lättare att skapa och forma sina egna liv.
Foto: ÅSERUD, LISE / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Prins Joachim och prinsarna Nikolai, Felix och Henrik och prinsessan Athena på semester i Frankrike, 2020.
Foto: Prinsessan Marie/Danska kungahuset
Drottning Margrethe är den europeiska regent som suttit längst på tronen.
Foto: JENS CHRISTIAN
Kronprins Frederik and kronprinsessan Mary.
Foto: PATRICK VAN KATWIJK / STELLA PICTURES PATRICK VAN KATWIJK
Foto: PALLE PETER SKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Prinsessan Athena, prins Henrik, prins Felix, prins Nikolai, prinsessan Marie och prins Joachim.
Foto: Lise Åserud / TT NYHETSBYRÅN
1 / 9

Det var i går som danska kungahuset meddelade att drottning Margrethes barnbarn blir av med sina prins- och prinsesstitlar.

Ett av dem är prins Nikolai, 23, som säger att han inte förstår sin farmors agerande och beskrivs som ”arg och besviken” av danska medier.

– Vi är i chock över det här beslutet, och hur fort det har gått, säger Nikolai, som istället kommer tituleras greve, till Ekstrabladet.

Prins Joachims fyra barn – drottning Margarethes fyra barnbarn – fråntas sina kungliga titlar.

Detta efter att drottningen beslutat att frånta dem deras prins- och prinsesstitlar och i stället göra dem till grevar och grevinnor. Prinsarna Nikolai, Felix och Henrik och prinsessan Athena, fråntas sina titlar 2023.

Det meddelades i en kommuniké under onsdagen. Där gick det att läsa att drottningen vill ge barnbarnen möjlighet ”att själva forma sin egen tillvaro utan att vara begränsade av den speciella hänsyn och de förpliktelser som en formell tillhörighet till kungahuset som institution innebär.”

Prins Nikolai: ”Förstår inte”

När danska Ekstrabladet träffar prins Nikolai, 23, dagen efter beskedet är han ”arg och besviken”, enligt tidningen.

– Jag förstår inte varför det måste bli så här, säger han till Ekstrabladet.

– Hela min familj och jag är så klart väldigt ledsna. Vi är, som mina föräldrar också har sagt, i chock över det här beslutet och över hur snabbt det faktiskt har gått.

Prins Joachim: ”Varför ska de straffas?”

I en intervju med danska B.T berättar prins Joachim om sina känslor kring drottningens beslut.

 – Jag fick reda på det här ett par dagar innan. Att berätta för mina barn, att vid nyår tas deras identitet ifrån dem. Jag är väldigt, väldigt ledsen över att se dem så ledsna och oförstående över det här, att det sker över huvudet på dem, säger prins Joachim till danska B.T.

Han fortsätter:

– Den femte maj fick jag reda på planen. Hela den här tanken om att mina barns identitet skulle tas ifrån dem när de fyller 25. Athena fyller elva i januari.

På frågan om vad han tror fått drottningen att tidigarelägga beslutet svarar han att han inte vet. Men, tillägger:

– Jag kan säga att mina barn är ledsna. Mina barn vet inte vilket ben de ska stå på. Vad de ska tro. Varför ska deras identitet försvinna? Varför ska de straffas?

I april 2008 tilldelade drottningen sina söner, deras makar och deras ättlingar adelstitlarna greve och grevinna av Monpezat.

I maj 2016 meddelades det även att prins Christian, kommer att vara det enda av drottningens barnbarn som i vuxen ålder kommer att ta emot apanage.

Kvar i tronföljden

I pressmeddelandet från kungahuset refereras det till dessa tidigare händelser och det står vidare:

”Som en naturlig förlängning av detta har Hennes Majestät nu beslutat att från och med den 1 januari 2023 får ättlingarna till Hans Kungliga Höghet prins Joachim endast använda sina titlar som greve och grevinna av Monpezat, eftersom deras tidigare titlar som prins och prinsessa av Danmark kommer att upphöra.”

Trots att barnen från och med årsskiftet inte längre kan titulera sig som prinsar och prinsessor är de kvar i den danska successionsordningen. Prins Nikolai kommer på sjunde plats i tronföljden och åtföljs av sina syskon.

Mer kungligt:
Kronprinsessan Victoria och Sofia – lika som bär

Bar matchande outfits vid riksdagens öppnande.