Uppgifter: Drottningen hade inte informerats

Hertigparet backar från sina roller i det brittiska kungahuset.
Tv-profilen Piers Morgan.
Foto: KEN MCKAY/ITV/SHUTTERSTOCK / KEN MCKAY/ITV/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Hertiginnan Meghan.
Foto: I-IMAGES / POLARIS / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES
Kungafamiljen blev inte informerad om beslutet, enligt en källa till CNN, vilket lett till en hel del besvikelse.
Foto: TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK / TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: DPPA / DPPA/SIPA USA SIPA USA

Hertiginnan Meghan och prins Harrys chockbesked slog ner som en bomb i kungafamiljen.

Paret höll sin plan hemlig från alla i kungahuset – något som skapat stor ilska.

Drottningen är ”väldigt besviken” och hela familjen är ”chockade, ledsna och rentav förbannade”, uppger källor.

Nu tas parets vaxdockor på Madame Tussauds museum bort från resten av kungafamiljen.

I oktober meddelade prins Harry och hertiginnan Meghan att de skulle ta en paus från offentligheten resten av året för att få egentid med familjen. De valde sedan bort drottningens årliga julfirande på slottet Sandringham och tillbringade i stället storhelgerna i ett lyxhus i Kanada.

Nu kommer nästa smäll för kungafamiljen: Paret tar ett stort steg tillbaka i sina kungliga roller.

”Vi kommer att dra oss tillbaka som 'seniora' medlemmar i kungafamiljen och arbeta för att bli ekonomiskt oberoende, samtidigt som vi fortsätter stötta drottningen fullt ut.”, skriver de på Instagram.

Men den plötsliga sortin planerades redan under resan till Kanada – i största hemlighet och utan kännedom från någon i familjen eller hovets pressteam.

– Nivån av bedrägeri har varit häpnadsväckande och alla i det kungliga hushållet, från toppen till botten, tycker att det känns som ett knivhugg i ryggen, säger en källa till Daily Mail.

Nu tas också parets vaxdockor från Madame Tussauds museum bort från resten av kungafamiljen, skriver The Sun. I stället får dockorna stå någon annstans.

Drottningen informerades inte 

Paret kommer att dela sin tid mellan Storbritannien och Nordamerika. Detta för att ge Archie, som föddes i våras, den bästa uppväxten. Meghan och Harry skriver i inlägget att de vill uppfostra sonen att ”uppskatta den kungliga traditionen som han blivit född in i” men också ge familjen ”utrymmet att fokusera på nästa kapitel”.

– Folk har gjort sitt bästa för dem. De har fått bröllopet de ville ha, huset de ville ha, kontoret de ville ha, pengarna de ville ha, personalen de ville ha, resorna de ville ha och stödet från familjen. Vad mer vill de ha?, säger en person som jobbar nära prinsparet till Daily Mail.

Hovet säger i en kommentar: ”Diskussioner med hertigparet av Sussex är i ett tidigt skede. Vi förstår deras önskan att ta en annan väg, men det är komplicerade frågor som kommer ta tid att arbeta med.”

Samtidigt kommer uppgifter om att ingen i kungafamiljen fick information om beslutet innan Meghan och Harry gick ut med det. I själva verket ska både drottning Elizabeth, prins Charles och prins William fått reda på parets plan först när chocknyheten kablades ut i medier.

Drottningen är ”väldigt besviken”, säger en källa. Enligt en annan källa är hela kungafamiljen ”chockade, ledsna och rentav förbannade” över parets hemlighetsmakeri.

– Det är väldigt orättvist mot drottningen som inte förtjänar att behandlas så här. Det är ett fult sätt att behandla henne. Familjen förstår att de vill göra något annorlunda och är villiga att hjälpa dem. Men nu är alla förkrossade, säger en källa till Daily Mail.

Meghan och Harrys miljoner

Prinsparet vill också frigöra sig från kungahuset rent ekonomiskt, genom att avsäga sig apanaget.

Förutom pengarna från hovet har de tidigare fått pengar från Harrys pappa, prins Charles, som gav sina söner motsvarande 60 miljoner kronor att dela på förra året.

Meghan och Harry har hittills inte fått ha egna inkomster, men nu planerar paret att omstarta sina karriärer – vilket kan ge rejält klirr i kassan.

Hertiginnan Meghan hade tidigare en strålande skådespelarkarriär, som fick läggas på hyllan för kärleken till prinsen. Hon spelade karaktären ”Rachel Zane” i tv-serien ”Suits”, och tjänade då 350 000 kronor per avsnitt.

Hon deltog i över 100 avsnitt och man behöver inte vara raketforskare för att förstå att hon inte behövde vända på slantarna för att få vardagen att gå ihop.

Stora förändringen för Archie

Familjens nya transatlantiska liv ändrar bilden av Archies uppväxt. Enligt Daily Mail finns misstankar om att Meghan och Harry planerar att låta sonen växa upp i Kanada.

Det innebär i så fall ett avsteg från den kungliga traditionen att sätta sönerna i privatskolan Eton utanför London, som både prins Harry och prins William gick på.

Men även Kanada har en del privatskolor med kungliga anor att bjuda på. Ett exempel är Ontario School, där prins Andrew studerade 1978. Skolan kostar upp till en halv miljon kronor per termin.

2015: Stockholmarna verkar inte känna igen prins Harry - hade du sett att det var han?

Lunchade flott med Skarsgård • Ur arkivet
https://www.instagram.com/p/B7EaGS_Jpb9/?utm_source=ig_web_copy_link

Beskedet kom som en chock för det brittiska kungahuset

Prins Harry och hertiginnan Meghan vill dra sig tillbaka. Så här lät det i Expressen TV:s sändning när uppgifterna kom.

Vad tycker du om Harrys och Meghans beslut om att dra sig tillbaka från kungafamiljens åtaganden?