Prins Daniel berättar om sin njursjukdom i SVT

Allt om: Successionsordningen • Slotten • Pengarna
Prins Daniel träffar njurpatienter på Karolinska den 29 maj.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Prins Daniel ska medverka i SVT:s Fråga doktorn
Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / TT NYHETSBYRÅN

Prins Daniel ska medverka i SVT:s Fråga doktorn, skriver Svensk Damtidning. 

I programmet berättar han om sin njursjukdom och om organdonationer.

Prinsen intervjuades när han besökte Karolinska sjukhuset i slutet av maj, enligt hovet.

Prins Daniel är mycket engagerad i frågan om organdonationer och uppmanar människor att donera till sjuka som behöver nya organ.

Han föddes med en svår njursjukdom och fick 2009 vid 35 års ålder en njure transplanterad. Hans pappa, Olle Westling, var donator.

Möter patienter

Nu ska Daniel medverka i det populära SVT-programmet Fråga Doktorn den 26 augusti, skriver Svensk Damtidning. Programmet visar bland annat hur han möter två personer som genomgått det nya njurbytarprogrammet Step.

– Prinsen besökte Karolinska universitetssjukhuset och träffade patienter i slutet av maj i samband med att det var tio år sedan han tog emot en ny njure, säger Johan Tegel, pressekreterare vid hovet.

– Media var närvarande och reportaget gjordes vid det besöket, säger han och förklarar att Daniel inte vill kommentera ytterligare.

”Djävulskt med njursjukdom”

Hovet har lagt ut en film från besöket på Instagram.

– Det är ju lite djävulskt med njursjukdom att den smyger sig på en. Man tänker inte på det. Men när man får ett nytt organ blir det som att man är 20 år yngre, säger Daniel i videoklippet på Instagram.

https://www.instagram.com/p/ByFaRTRIUOV/?utm_source=ig_web_copy_link

På filmen pläderar han för att människor ska donera organ.

– Man måste ställa sig frågan: Är jag villig att ta emot organ? Då måste svaret vara lätt: Då är jag villig att ge också. Och tänka på sina barn, säger Daniel och fortsätter:

– Tänk vilken frustration och sorg om man har ett barn som är sjukt och inga organ finns att tillgå, säger han.

Programmet sänds 26 augusti

Den 26 augusti klockan 18.45 i SVT får tittarna möta prins Daniel. Programledare är Suzanne Axell som diskuterar medicinska frågor med programmets husläkare Karin Granberg.

Prins Daniels medfödda njursjukdom gav honom nedsatt njurfunktion sedan barndomen. När kronprinsessan Victoria och Daniel förlovade sig den 24 februari 2009 var hans sjukdom inte offentligt känd. Daniel gick då på dialys flera gånger i veckan.

Pappan lämpligast donator

Senare samma år stod det klart att dialys inte räckte längre. Daniel behövde en transplantation. Hans pappa Olle ansågs efter test vara mest lämplig av föräldrarna som donator.

Daniel opererades 27 maj 2009 på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Han återhämtade sig snabbt och anses i dag vara återställd. Mest han måste gå på regelbundna läkarkontroller och ta medicin för att kroppen inte ska stöta bort den nya njuren.

Sedan dess engagerar sig både Daniel och hans föräldrar för organdonationer. Olle Westling sitter i styrelsen för Njurförbundet Gävle-Dala.