Prins Carl Philip och Sofia på Dysleximässan: Stolt beskyddare

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Prins Carl Philip och prinsessan Sofia under fredagens besök på Dysleximässan i Karlstad.
Foto: TOMMY PEDERSEN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Carl Philip och Sofia – hertigparet av Värmland – besökte under fredagen Dysleximässan i Karlstad.

Prinsen, som är Dyslexiförbundets beskyddare, var invigningstalare.

– Jag är hedrad över att få tala på mässan och är en stolt beskyddare så att fler barn får hjälp, förklarade Carl Philip enligt NWT.

Under två dagar pågår Dysleximässan på konferenscentret CCC i Karlstad. 

Årets invigningstalare var prins Carl Philip, som ju hertig av just Värmland och dessutom Dyslexiförbundets beskyddare.

Carl Philip har ju egen erfarenhet av dyslexi, och i sitt tal jämförde han läs- och skrivsvårigheterna som att vara väl förberedd att åka Vasaloppet - utan stavar.

”Viktigt upptäcka dyslexi tidigt”

– Jag önskar två saker: Att det är viktigt att upptäcka dyslexi tidigt och sätta in hjälpmedel. Och att man tänker på hur man lägger fram budskapet till ett barn med dyslexi, så att det ser möjligheterna och inte tappar självkänsla. Utan bygger en positivitet kring det, konstaterade Carl Philip, enligt NWT.


LÄS MER: Carl Philip om sin tuffa tid i skolan


Talet följdes av en rundvandring på mässan. Prinsparet fick bland annat prova glasögon med en kamera, där den text man pekar på läses upp.

Prinsparet delade på sig

Efter mässan delade prinsparet på sig. 

Sofia och landshövdingens fru Viola Johansson besökte Dansstudion i Karlstad. Detta för att träffa ungdomar i en dansgrupp med funktionsvariation.

Därefter fortsatte de  till Kronoparken för att träffa Soran Afrasiabi. Han driver en satsning på spontanidrott och rörelse för ungdomar, och blev utnämnd till Sola i Karlstad 2018 för det arbetet.

Carl Philip och landshövdingen Kenneth Johansson åkte till Dömle herrgård i Forshaga kommun för lunch. Sedan följde ett seminarium om framtidens viltförvaltning i Värmland.