Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Prins Carl Philip med ett smickrande skägg

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Prins Carl Philip har hittat rätt med sitt skägg: "Det ska nästan ser ut som att du inte har gjort någonting åt ditt skägg", säger barberaren Marcus Mendes om dagens skäggtrend.
Foto: Jari Kantola
"Inte för fixat men arrangerat. Skägget tar fram hans ansikte", säger Marcus Mendes.
Foto: Jari Kantola
Idrottsgalan 2013.
Foto: Christian Örnberg
Med skäggstubb på Nobelfesten 2012.
Foto: Pascal Le Segretain

Prins Carl Philip har sparat ut skägget ordentligt lagom till bröllopet den 13 juni.

Enligt barberaren Marcus Mendes ligger det mycket tid och tanke bakom.

– Skägget tar fram hans ansikte. Det håller en bra balans som jag tycker är till hans fördel, säger han till Allt om Mode.

Prins Carl Philip debuterade ett rejält skägg första gången på Idrottsgalan i början på 2013.

Beslutet att låta skägget växa fick experterna att jubla:

– Supersnyggt, han gör succé, sa Allt om Modes redaktör Emma Danielsson.

Kändisfrisören Mariana "Mirre" Hammarling tyckte att det var "supersnyggt" men hade en invändning:

– Det ser inte riktigt färdigt ut. Han skulle behöva forma till det lite mer.

Carl Philip med imponerande skägg

Två år senare har prinsen fått ordning på både formen och skäggväxten.

– Prinsen har en bra skäggväxt. Det är ett skägg som både tar lite volym och som har mycket struktur, säger barberaren och frisören Marcus Mendes, som driver Wish Haridressing & Concept i Halmstad.

Är han inne?

– På ett sätt så är han väldigt inne - genom att inte ha överdrivet tydliga linjer. I början av den här episka förändringen, då vi började bli medvetna om skägg och rakning, så var det extremt mycket skarpa linjer. Så är det absolut inte nu.

Marcus Mendes.

Hur ska det vara i dag?

– I dag ska det vara en tydlig form men det ska inte vara för definierat med raka kanter eller tydliga linjer. Det ska vara lite utsuddat - så att det nästan ser ut som att du inte har gjort någonting åt ditt skägg. I den bemärkelsen är Carl Philip jätte-, jätterätt.

"Skägget tar fram hans ansikte"

Som prins av Sverige går det inte att ta ut svängarna hur mycket som helst.

– Med det i åtanke så tycker jag att han har hittat en bra medelväg. Det är medvetet, inte för fixat men arrangerat. Skägget tar fram hans ansikte. Det håller en bra balans som jag tycker är till hans fördel.

Tror du prinsen får hjälp med skägget?

– Definitivt. Han kan säkert ha gjort en del själv, men han har blivit instruerad kring hur han ska tänka, säger Marcus Mendes.


Odla skägg - tänk på det här:

Först längd - sedan form. "När du odlar skägg - låt det gå ordentligt lång tid innan du är där och trimmar överhuvudtaget".

2-4 veckor. "Skägg växer olika fort på olika människor, så det kan vara en utmaning. Men är du där och petar för mycket så tröttnar du förmodligen då du inte ser något resultat".

Underhåll. "När du har fått en form - underhåll den yttre konturen minst en gång i veckan, helst två. Gör det som en ritual, så behöver det inte ta mer än 5-10 minuter".

FAKTA

Marcus Mendes

Ålder: 45.

Yrke: Barberare, frisör och stylist.

Gör: Driver salongen Wish Haridressing & Concept i Halmstad. Ambasadör för Pfeilrings rakverktyg och groomingprodukter.

FAKTA

SKÄGG- OCH MUSTASCHTRENDER VÅR/SOMMAR 2015:

SKÄGG

För skägget gäller mycket substans, längd i skägget utan att bli en ”skogis”. Till skillnad av vad vi lämnar ska det vara tydliga linjer men inte knivskarpa. En tendens till att linjerna flyter ut men med en stark form där juvelformen är tydlig med tunnare sidor och mer mängd och längd under och framför hakan. Naturligtvis kommer light form av det jag beskrev då värme och vår pockar på. Skäggbalsam är att rekommendera för att lugna längderna och samla skägget till en fin form samt skäggolja för både huden under skägget och för att skapa följsamhet. Skägg, kam och borste är bra kompisar för underhållet.

MUSTASCH

Mustaschen skall vara tydlig och lätta lite från överläppen (svulstigare) en mustasch som får ta plats helt enkelt. Det vi lämnar är en nättare mustasch som har varit smalare i sitt omfång och lite anonym. Mustaschvax är att föredra då längden gör stråna något rebelliska. En tunn Barberarkam samt en något kortare mustaschsax är att föredra då den gör skärpan i konturerna lättare att underhålla.