Prins Andrew var aldrig drottningens favoritbarn

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Drottning Elizabeth och hennes framlidne make prins Philip.
Foto: DAVID HARTLEY/REX / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL
Prins Andrew.
Foto: STEVE PARSONS / AP TT NYHETSBYRÅN

Prins Andrew har aldrig stått högt i kurs hos sin mor drottning Elizabeth.

Det hävdar hovförfattaren Matthew Dennison som menar att prinsen aldrig varit drottningen och prins Philips favoritbarn.

I en ny bok om drottning Elizabeth hävdar Matthew Dennison att det fanns ett avgörande ögonblick i drottningen och framlidne make prins Philips uppfostran av prinsbarnen som avslöjar att prins Andrew aldrig varit deras favorit.

Händelsen tilldrar sig till året 1987 då prins Edward, drottningens yngsta barn, låg i brittiska flottan.

”Han var 22 år gammal och ville sluta i flottan trots att han bara genomgått en tredjedel av den 12 månader långa utbildningen”, skriver Dennison, enligt The Sun.

”Till mångas förvåning blev inte prins Philip rosenrasande. Snarare accepterade han att flottan 'inte passade bra för Edward”, fortsätter han.

Författaren menar att prins Edward förvisso aldrig skördat några framgångar i popularitet av den brittiska befolkningen – ”men han har alltid varit favoritbarnet”.

Kostar skattebetalarna miljoner

Prins Andrew har gjort sig impopulär och blivit ifråntagen sina kungliga och militära titlar sedan han anklagats för en våldtäkt begången mot den då 17 årige Virginia Giuffre.

Prinsen och Giuffer har sedermera förlikat utanför domstol och prins Andrew har sedan dess hållit sig långt från rampljuset.

Det hindrar honom dock inte från att skörda frukterna av de privilegier som tillkommer den brittiska kungafamiljen. Enligt en översyn som gjordes av kommittén för skyddande av kungliga och publika personer finns en hotbild mot prins Andrew. Vilket ger honom rätt till polisbeskydd så fort han lämnar hemmet, skyddet kostar de brittiska skattebetalarna mellan sex och 37 miljoner kronor årligen, skriver The Telegraph.Prins Andrew har nått förlikning med Virginia Giuffre