Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Planen om Elizabeth: Inga fotografier ska tas

Tronföljden och kungafamiljen – här är brittiska kungahuset
Drottning Elizabeth.
Foto: STELLA PICTURES/DDP/NUNN
Prinsessan Margaret satt i rullstol när drottningmodern fotograferades med anledning av hennes 101:a födelsedag.
Foto: RICHARD LEWIS / AP

Trots försämrad hälsa ska drottning Elizabeth nästa vecka närvara vid en ceremoni då hennes make prins Philip hedras.

Källor vid hovet säger till att man vill undvika fotografier så drottningen inte ska kunna kopplas samman med ett av hennes syster prinsessan Margarets sista offentliga framträdanden.

– Det är en plågsam bild som drottningen inte minns med glädje, säger en källa vid hovet till Mirror.

Drottning Elizabeths make prins Philip dog den 9 april förra året. Han kommer att hedras vid en ceremoni i Westminster Abbey den 29 mars. 

Drottningen, som den 21 april fyller 96 år, har på senare tid ställt in flera framträdanden men är fast besluten att närvara vid nästa veckas ceremoni för maken.

– Hon måste vara där, och de bästa av de bästa jobbar hårt för att göra det till verklighet, säger en källa till The Sun.

”Bästa sättet är att se till att inga fotografier tas”

Det planeras enligt The Sun att föra drottningen till Westminster Abbey med helikopter. Westminster Abbey ska sedan förses med avgränsande skärmar så drottningen kan komma in utan att bli fotograferad. Drottningen har enligt Mirror fått ökade problem med rörligheten de senaste månaderna.,

– Fullt förståeligt så vill inte drottningen bli sedd i en rullstol, säger Ingrid Seward, chefredaktör för Majesty Magazine, till The Sun.

En källa har också sagt till The Sun att drottningen inte vill använda en rullstol.

– Men som statsöverhuvud, och någon som vill bli sedd och behöver bli sedd, så är det möjligt att hon går med på att använda en rullstol. Bästa sättet är att se till att inga fotografier tas, säger Ingrid Seward.

”Det såg illa ut”

Källor vid hovet säger att det finns en målsättning att drottningen inte ska kopplas samman med ett av prinsessan Margarets sista offentliga framträdanden.

I augusti 2001 fotograferades drottningmodern med anledning av hennes 101:a födelsedag. Prinsessan Margaret, drottning Elizabeths syster, återhämtade sig efter stroke och förväntades inte närvara. Men då förde drottningmoderns assistent William Tallon fram prinsessan Margaret, som satt i rullstol.

– Det såg illa ut. Det hela skulle ha handlat om drottningmodern, men allt alla såg var en sorgligt försvagad prinsessan Margaret, säger en källa till Daily Mail.

Ett halvår senare dog prinsessan Margaret vid 71 års ålder.

– Det är en plågsam bild som drottningen inte minns med glädje, säger en källa vid hovet till Mirror.

Orkar inte längre ta hundarna på promenad

Det har på senare tid kommit uppgifter om drottningens försämrade hälsotillstånd.

Efter sjukhusvistelsen i oktober orkar drottningen inte längre ta sina älskade hundar på promenader.

– Hon mår inte bra nog för det, säger en källa till The Sun.

Drottning Elizabeths tal: Budskap om harmoni och förståelse