Otippade beskedet inför 40-årsjubiléet

Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia firar den 19 juni 40-årig bröllopsdag. Men de har bestämt att de har ett privat firande.
Foto: Olle Sporrong
Prins Oscar döptes i fredags, och det firades officiellt med bland annat direktsänd tv.
Foto: Sven Lindwall
Prinsessan Estelle höll show inför kamerorna när lillebror prins Oscar döptes under fredagen.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
Kungaparets silverbröllop firades bland annat med en middag på Gripsholms slott.
Foto: Henrik Hansson

Efter succédopet kommer det otippade beskedet från Silvia:

Det blir inget firande på 40-åriga bröllopsdagen med kungen. Inte heller när hon firar 40 år som drottning:

– Nej, i dagsläget är inget officiellt planerat. Det blir bara privat, bekräftar hovets informationschef Margareta Thorgren.

Det var sötchock i kyrkan och en hel kungafamilj charmade en hel nation och det var framför allt de små prinsessorna Leonore och Estelle som stod för showen.

Om mindre än en månad kunde det varit dags för nästa stora charmoffensiv från kungahuset och småsessorna:

Kungen och drottningens 40-åriga bröllopsdag - rubinbröllop!

Den 19 juni är det på dagen exakt 40 år sedan som de gifte sig i Storkyrkan.

Firade silverbröllop 2001

När kungen och drottningen firade silverbröllop 2001 - 25 år som gifta år - var det fest i flera dagar med tv-sändning och en stor fest utomhus vid Drottningholms slott. Dagen före var det privat fest på Gripsholms slott. På självaste bröllopsdagen, var det mottagning och en stor utomhuskonsert på Drottningholm med fest.

Men i år det blir ingenting alls. Inte i alla fall officiellt:

– Nej, det stämmer. Det är inget officiellt inplanerat, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Orsaken ska, enligt uppgift till Expressen, vara det kungliga superåret 2016 med alla saker som har skett de senaste fem månaderna. Två barnafödslar, kungens storslagna 70-årsfirande som pågick i över en vecka och nu i fredags ett stort tv-sänt dop.

– Det har varit mycket som har skett under året och som kommer ske, säger Margareta Thorgren.

Varför ska de inte fira?

– Kungaparet har bestämt sig för ett privat firande.

Hur ska det gå till?

– Det är privat och därför ingenting vi kommunicerar ut.

Firar 40 år som drottning

Samma dag som kungen och drottningen har sin 40-åriga bröllopsdag firar också Silvia 40 år som drottning av Sverige. I dagsläget verkar inte heller det bli uppmärksammat officiellt.

När kungen firade 40 år på tronen 2013 uppmärksammades det stort med både officiellt firande på Stockholms slott och fest, men drottningen 40 år finns inte inlagt i det officiella schemat.

– Det finns just nu ingenting planerat.

De som vill uppvakta kungen och drottningen på bröllopsdagen. Eller de som vill gratulera drottningen till 40 år på tronen. Hur ska de göra?

– Vi får återkomma med information när det närmar sig.

SÅ FIRADE DE SITT SILVERBRÖLLOP

Firades i två dagar

Det var fest i två dagar för kungen och Silvia. Kungligheter från hela Europa var i Sverige för att fira kungaparets silverbröllop - 25 år som gifta. Började den 18 juni med en båttur på Mälaren. Senare på kvällen var det storslagen middag på Gripsholms slott i Mariefred.

Hyllades

Den 19 juni var fylld av olika aktiviteter. På eftermiddagen fick allmänheten chansen att hylla kungaparet på Slottsbacken i Stockholm.

Stort kalas - Melanie C uppträdde

På kvällen drog det stora kalaset drog i gång. Landets artistelit och en rad utländska stjärnor stod på scen för att uppträda. Tomas Ledin, som är drottning Silvias stora favorit, körde sin "I natt är jag din". Lill Lindfors, som är kungens favorit, var kvällens konferencier. Prinsessan Madeleines idol - Melanie C - hade flugits in från England för att uppträda. Andra artister var Carola, Lisa Nilsson, Jennifer Brown och Orsa Spelmän. På natten disko med överklassens dj Anders Wickman.