Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Önskar att mamma fått se mina barn växa upp"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Prins William berättar nu om sorgen efter sin mamma.
Foto: ROGER ALLEN
Prinsessan Diana dog efter en krasch år 1997. Hon efterlämnade två barn: Prins William och prins Harry.
Foto: MARK LENNIHAN
Prins William berättar att han önskat att hans mamma fått chansen att träffa hans familj.
Foto: ROTA

Prince William saknar sin mamma Diana något så oerhört.

Hennes död har påverkat både honom och hans bror prins Harry enormt mycket och det är först nu han känner sig bekväm att prata om det.

– Jag hade så gärna velat att hon fått träffa Catherine och fått se barnen växa upp, säger han i en exklusiv intervju med tidningen GQ.

Som en del av det pågående arbetet med "Heads Together", en välgörenhetsorganisation som arbetar med att lyfta fram problemet med psykisk ohälsa, så talar nu prins William nu ut. I en exklusiv intervju med tidningen GQ:s reporter Alistair Campbell berättar han om sin syn på mental hälsa men också om hur djupt mamma prinsessan Dianas död påverkat honom. 

Prins William: "Önskar att hon hade fått träffa Catherine"

Prins William förklarar i intervjun hur viktigt det är för honom att att få folk att våga prata mer om sina känslor och hur de mår. Prinsen går även in på ett ämne han inte pratat mycket om tidigare – mamma prinsessan Diana.

– Jag skulle ha velat kunna få hennes råd. Jag hade så gärna velat att hon fått träffa Catherine och fått se barnen växa upp. Det gör mig så ledsen att hon inte fick göra det, att de aldrig kommer att få lära känna henne.

Det är först nu han känner sig bekväm att prata om det som hände för snart 20 år sedan då prinsessan Diana omkom i en bilolycka i Paris.

– Det har tagit mig nästan 20 år att komma hit. Jag tycker fortfarande att det är svårt att prata om det för det var så grymt. Och den här sorgen är inte heller som andra människors sorg eftersom alla andra visste om den, alla kände till vad som hänt, alla visste vem hon var, säger han i GQ. 

Prins William berättar även om hur viktig hans familj är.

– Jag skulle inte kunna göra mitt jobb utan den stabilitet som min familj står för. Det är så viktigt för mig. Jag vill att mina barn ska växa upp i en glad, stabil och säker värld och det är otroligt viktigt för oss båda som föräldrar, säger han i GQ.

Prins William vill krossa tabut kring mental ohälsa

I intervjun avslöjar prinsen sitt mål med välgörenhetsorganisationen "Heads Together": Krossa det tabu som finns när det gäller psykisk ohälsa.

– Vi kan inte göra mycket förrän det är gjort. Folk  kan inte få den hjälp de behöver förrän de slutar att skämmas så mycket, så vi måste tackla det tabut, stigmat. Vi är inne på det 21:a århundradet för guds skull, säger prinsen i GQ. 

Prins William är chockad över hur många människor det är som lever i rädsla och tystnad på grund av sina psykiska sjukdomar.

– Jag kan förstå att jag framstår som rätt reserverad och blyg, jag visar inte alltid hur jag känner, men bakom stängda dörrar tänker jag på de här sakerna, säger han i intervjun.