Prins Gabriel får inte vilket dopvatten som helst på sin hjässa.
När han på fredag döps i Drottningholms slottskyrka har hovet och kungafamiljen hämtat dopvattnet från en källa på Öland.
Traditionen inleddes av kung Carl Gustaf och drottning Silvia med sina barn. Victoria, Carl Philip och Madeleine är alla döpta i vatten från källan.
Innan dess döptes de svenska kungligheterna i vatten från Jordanfloden – däribland vår kung Carl Gustaf.
LÄS MER: Så hindrade kungen Sofia och Carl Philip inför dopet

Dopklänningen användes första gången 1906
I den Bernadotteska minnessamlingen finns en glasflaska med dopvatten från Jordanfloden med ett papper där drottning Victoria har skrivit: ”Detta Jordanvatten användes senast vid Hertigens af Dalarna dop”. Det var när Carl Johan Bernadotte döptes 1916.
Men det är inte bara dopvattnet som har historiska anor.
Dopfunten är inte vilket som helst. Bordet som bär upp dopfatet är i förgyllt trä av senbarock typ. Dopbordet har anor från 1600-talet och bär ett dopfat i silver som skänktes till drottning Ulrika Eleonora redan 1728.
Också i dopklänningen känns historiens vingslag. Dopklänningen som prins Gabriel kommer att bära bars för första gången av prins Gustaf Adolf när han döptes 1906.
LÄS MER: Allt du behöver veta om prins Gabriels dop

Namnen är broderade
Den 110 år gamla klänningen har sedan dess burits av Gustaf Adolfs barn, Hagasessorna Margaretha, Birgitta, Desirée och Christina.
Och kung Carl Gustaf, förstås, vars barn kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine och prins Carl Philip senare har burit klänningen. Sedan har de små kungabarnen – Estelle, Oscar, Leonore, Nicolas och Alexander – alla burit klänningen.
Vid prinsessan Margarethas dop 1935 tillkom dock en cape med en mössa av crèmefärgad sidensatin. Några dopbarns namn och datum har broderats i fodret på capen.