Prinsessan Märtha Louises exmake Ari Behn var författare och konstnär till yrket.
På juldagen meddelade hans familj och manager, via norska nyhetsbyrån NTB, att han tagit sitt liv, 47 år gammal.
– Det är med sorg i hjärtat som vi, de allra närmaste anhöriga till Ari Behn, meddelar att han har tagit sitt liv. Vi ber om respekt för vårt privatliv den kommande tiden, säger Geir Håkonsund, Ari Behns manager, i ett uttalande till NRK.
Ari Behn föddes i Danmark men familjen flyttade kort därefter till England innan han, efter föräldrarnas skilsmässa, flyttade till Moss i södra Norge.
Han har skrivit flera böcker där hans novellsamling ”Trist som faen” blev en av hans mest berömda och skulle sedermera sälja över 100 000 exemplar.
Ari Behn död – blev 47 år gammal
Ari Behn kom också att bli en känd profil inom det norska nöjeslivet och 2002 blev han folkkär när han gifte sig med Norges prinsessa Märtha Louise. Prinsessan är dotter till kung Harald V och drottning Sonja och är den fjärde i den norska successionsordningen.
Tillsammans fick paret tre döttrar – Maud Angelica, Leah Isadora och Emma Tallulah – innan de 2016 gick skilda vägar och ansökte om skilsmässa.
– Vi har, som så många andra, vuxit isär. Det är fruktansvärt att uppleva att det inte längre finns något mer vi kan göra. Vi har försökt allt under en lång tid och vi kan fortfarande inte mötas där vi gjorde förr, vilket gör det omöjligt för oss att fortsätta, sa prinsessan Märtha Louise i ett uttalande då.
Ari Behn har i sin bok ”Inferno” skildrat den tuffa tiden efter uppbrottet där han bland annat berättade att han blev inlagd på sjukhus för panikångestattack.
– Jag skakade och hackade tänder. Jag trodde att jag skulle dö. Det var ett väldigt starkt ögonblick. Fysiskt kändes det som att jag fick hjärtinfarkt, stroke och andningssvårigheter samtidigt, har han tidigare sagt i en intervju med Dagbladet.

Hans liv efter skilsmässan skildrades också i dokumentären ”Ari og halve kongeriket” (”Ari och halva kungariket”) som sändes i norska TV3 i mars 2018. Dessförinnan hade Ari Behn anlitat advokater för att korrigera eller till och med stoppa dokumentären.
I intervjun med Dagbladet berättade han vidare om hur skilsmässan påverkade honom.
– Under 44 år var livet en autostrada – och så plötsligt matchade kompassen inte längre kartan. Det var tungt. Jag var tvungen att hitta kompassen igen. Det hände så mycket andligt och mentalt, och jag hade också fysiska utmaningar som skapade ett mycket stort ras och kaos.
”Märtha och jag har en stark och bra relation”
Ari Behn hittade sedermera kärleken igen när han träffade juristen Ebba. I en intervju med norska VG i oktober tidigare i år berättade han också om sin fina relation till exhustrun Märtha Louise.
– Märtha och jag har en stark och bra relation, det har vi naturligtvis.

Deras skilsmässa innebar inte att frågor om prinsessan till Ari Behn upphörde och tidigare i år gick han ut och stöttade sin exfru. Bakgrunden var den bok som Märtha Louise, tillsammans med sin nya pojkvän Shaman Durek, släppt, vilket gav upphov till kritik i Norge.
– Jag är väldigt stolt över Märtha. Hon är före sin tid, hon gör ett viktigt jobb, sa Ari Behn till norska TV2.
Norges kung Harald och drottning Sonja har lämnat en kommentar efter dödsbudet.
– Ari var en viktig del av vår familj i många år och vi bär med oss varma, goda minnen av honom. Vi är tacksamma för att vi fick lära känna honom, säger kungen i uttalandet via norska hovet.
Ari Behn blev 47 år gammal.
”Han var väldigt extrovert”
Mår du dåligt? Här finns hjälp att få:
Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.
Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig.
Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.
En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång.
Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.
Självmord är ofta impulshandlingar.
Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.
Bris: 116 111, bris.se.
Bris vuxentelefon: 077-150 50 50.
Jourhavande präst: Nås via 112.
Mind: chatt på mind.se
Minds stödtelefon Självmordslinjen: 90101
Minds föräldratelefon: 020-85 20 00.
Röda korset: redcross.se.
Jourhavande kompis: Chattjour finns på jourhavandekompis.se
SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.
Telefonjouren: 08-34 58 73.
Källa: mind.se och www.spesistockholm.se