Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Modernt bröllop: "Nya tider och traditioner"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Hovexperten Sten Hedman beskriver bröllopet som mycket modernt.
Foto: Pontus Lundahl/Tt
Bland annat upträdde Salem Al Fakir.
Hovexperten Sten Hedman.
Foto: Suvad Mrkonjic

Det var ett riktigt modernt bröllop mellan prins Carl Philip och prinsessan Sofia som ägde rum i Slottskyrkan i dag.

Paret hade valt musik som framfördes av Salem Al-Fakir och Pagmar i kyrkan och när prinsparet blivit man och hustru svängde de ut till tonerna av Gospel-låten "Joyful, Joyful".

Hovexperten Sten Hedman menar att bröllopet är historiskt.

- Det är nya tider och nya traditioner, säger han.

På lördagseftermiddagen sa prins Carl Philip och prinsessan Sofia "ja" till varandra i Slottskyrkan i Stockholm.

Och det var en minst sagt modern vigselakt som ägde rum när paret blev äkta makar.

– Det var ett bröllop som var väldigt olikt de flesta andra kungliga som jag har sett, säger hovexperten Sten Hedman.


LÄS MER: Här rörs familjen till tårar vid vigseln 


Musik av Salem Al Fakir

Musikvalet som spelades var förutom traditionella psalmer som "I denna ljuva sommartid" musik av artisten Salem Al Fakir. Artisten Pagmar som sjöng sången "Paraply", en svensk variant av förlagan Rihanna och Jay Z:s"Umberella".

När prins Carl Philip och prinsessan Sofia lämnade kyrkan som nygifta - svängde de ut till stående ovationer och tonerna av Gospel-låten "Joyful, Joyful".

Jag tyckte det kändes väldigt bra. Det känns naturligt för det här paret. De hade själva valt får jag utgå från och det är så det ska vara. Det kändes rätt befriande tycker jag, den här uppsluppna stämningen. Jag tycker att det blev en väldigt fin blandning av högtidligt och lite nästan karnevalsstämning på slutet..


LÄS MER: Estelle klarade hedersuppdraget 


Hedman: "Skillnad när Kronprinsessan gifte sig"

Hedman har aldrig tidigare sett något liknande när det gäller kungliga bröllop i Sverige.

– Det var ju skillnad på Kronprinsessans bröllop, eftersom hon är tronföljare var det viktigare att det var en annan typ av värdighet i det bröllopet eftersom hon är blivande regent. Prinsessan Madeleines och Chris O'Neills bröllop var också rätt så konventionellt får man ju säga.

– Det här kunde vara mer uppsluppet eftersom det här är ett par som inte står så högt i turordning till tronen. De har rätt att koppla av lite och vara lite mera fria än vad kanske Kronprinsessan Victoria och prins Daniel exempelvis var.

Är det här ett historiskt bröllop?

– Ja! Det är dessutom det sista på lång tid i Sverige. Det kommer väl att dröja i alla fall 25 år till nästa. Då får vi se vad det blir. Det kanske blir ännu vildare. Men det är klart det är så det utvecklas, nya tider och nya traditioner.

Sofia Hellqvist bar en bröllopsklänning designad av Ida Sjöstedt, hade håret uppsatt och visade den sol hon har tatuerad i nacken.