Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Meghans och Harrys lille Archie blir en prins ändå

Meghan och prins Harry har valt att inte ge sonen någon titel, varken Earl eller Lord, men lille Archie kommer sent omsider att bli prins.
Foto: MEGA / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ TT NYHETSBYRÅN
När farfar prins Charles, som under torsdagen passade på att skåla med sin fru Camilla, blir kung så blir Archie automatiskt en prins.
Foto: LINO MIRGELER / AP TT NYHETSBYRÅN
Fram tills att Charles blir kung så tituleras prins Harrys son Master Archie Harrison Mountbatten-Windsor.
Foto: MEGA / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ TT NYHETSBYRÅN

Meghan och prins Harrys nyfödde son blir prins Archie i alla fall - men inte förrän det är dags för tronskifte. 

Hertigparet meddelade igår att de valt bort familjens adliga titlar, och tills vidare tituleras den kunglige bebisen endast Master Archie.

När prins Charles däremot blir kung, blir lille Archie Harrison automatiskt en prins.

Meghan, hertiginnan av Sussex, och prins Harry meddelade under måndagen att de blivit föräldrar till en liten pojke som fötts tidigt under morgonen.

Archie Harrison Mountbatten-Windsor fick sedan möta tevekamerorna på Windsor Castle på onsdagen, och strax efter introducerades han för drottning Elizabeth II.

Han kunde ha blivit Earl av Dumbarton - en av prins Harrys andra titlar - men det har hertigen och hertiginnan av Sussex tackat nej till, och de vill inte heller att han kallas Lord Archie.

Den brittiska kungafamiljen publicerade en bild på drottningens första möte med sitt lilla barnbarnsbarn. På bilden syns, förutom Archies föräldrar, även farfarsfar prins Philip och Meghans mamma Doria Ragland.
Foto: CHRIS ALLERTON / AP TT NYHETSBYRÅN

Varken en Earl eller en Lord - men väl en prins efter hand

Buckingham Palace sade under onsdagen att hertigparet har medvetet valt att inte ge sonen några av familjens titlar - och kommer inte att göra det med några syskon heller om sådana föds i framtiden.

Däremot ska de ha sagt att de inte har något emot att sonen sedan får det som kommer att bli hans rättmätiga titel - Hans Kungliga Höghet, prins Archie Harrison Mountbatten-Windsor - när Charles blir kung.

De överlyckliga föräldrarna visade upp sin två dagar gamle son på Windsor Castle under onsdagen.
Foto: REX / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ TT NYHETSBYRÅN

– Paret Sussex har valt att inte ge sina barn artighets-titlar vid denna tidpunkt, däremot, när det blir tronskifte så gäller George V-konventionen, sa en källa till Evening Standard. 

Barnbarn blir prinsar - så länge de är barn till kungliga söner

George V-konventionen introducerades av drottningens farfar år 1917, med målet att banta ned den kungliga familjen så det blev färre prinsar och prinsessor.

Den innebär att barnbarnen till en brittisk monark automatiskt får titeln prins eller prinsessa och blir Kungliga Högheter - så länge de är barn till monarkens söner.

George V-konventionen gäller inte barn till monarkens döttrar, och det är därför drottningens dotter, prinsessan Annes barn; Zara Tindall och Peter Phillips, inte har kungliga titlar.

Pappa prinsen redan tillbaka på jobbet 

Bara en dag efter att han överlyckligt poserat för kamerorna med sin nyfödde son i sina armar återgick prins Harry till arbetet.

Prins Harry visar upp sparkdräkten till sonen Archie under lanseringen av Invictus Games i Haag på torsdagen.
Foto: ANDREW PARSONS / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES

Under torsdagen åkte han till Haag i Nederländerna för lanseringen av årets Invictus Games - en idrottstävling grundad av prinsen själv.

I Invictus Games tävlar armé- och militärpersonal från hela världen som skadats i tjänsten i olika parasporter.

Under lanseringen fick prinsen en present till Archie - en liten sparkdräkt med Invictus Games logga på.