Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Meghan och Harry blir av med sina kungliga titlar

Meghan och Harry förlorar sina kungliga titlar, förklarar drottning Elizabeth på det brittiska kungahusets Instagramkonto.
Prins Harry och Meghan kommer inte längre att ha kungliga titlar.
Foto: MEGA CHANNEL / MEGA TT NYHETSBYRÅN
Drottning Elizabeth.
Foto: ANDY RAIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Harry och Meghan.
Foto: MATT DUNHAM / AP TT NYHETSBYRÅN
Drottning Elizabeth.
Foto: JAMES VEYSEY/SHUTTERSTOCK / JAMES VEYSEY/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Harry och Meghan.
Foto: SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

Meghan och Harry ska i fortsättningen inte kallas för ”ers kungliga högheter”. Det meddelar drottning Elizabeth på det brittiska kungahusets Instagramkonto.

Enligt nyhetsbyrån AP ska paret även betala tillbaka renoveringspengarna för sitt boende – 2,4 miljoner pund, motsvarande drygt 31 miljoner kronor.

Drottningen avslutar sitt uttalande med:

”Det är min familjs förhoppning att dagens överenskommelse ger dem chansen att börja bygga ett lugnt och fridfullt nytt liv.”

Expressens hovkrönikör Karin Lennmor:

– Monarkin överlag mår skakigt just nu. Jag är övertygad om att det inte gått så lugnt till i England som drottning Elizabeth vill ge sken av.

https://www.instagram.com/p/B7eJp7tJcXU/

Efter veckor av bryderier – och efter att Meghan och prins Harry sagt att de vill ta ett steg tillbaka – kom på lördagskvällen ett uttalande från den engelska drottningen.

På kungahusets konto på Instagram förklarar Elizabeth:

”Efter flera månader av samtal och diskussioner är jag glad över att vi tillsammans har hittat en konstruktiv väg framåt för mitt barnbarn och hans familj. 

Harry, Meghan och Archie kommer alltid att vara älskade medlemmar av familjen.”

Drottningen fortsätter:

”Jag förstår den utmaning de fått erfara som ett resultat av de senaste två årens granskning, och jag ställer mig bakom deras önskan att leva ett mer oberoende liv.”

”Jag vill tacka dem för deras trogna arbete runtom i landet, i det brittiska samväldet och bortom, och jag är speciellt stolt över hur Meghan så snabbt blivit en del av vår familj.”

Drottningen avslutar sitt uttalande med:

”Det är min familjs förhoppning att dagens överenskommelse ger dem chansen att börja bygga ett lugnt och fridfullt nytt liv.”

Långt möte på det kungliga slottet

Det har under en tid stått klart att prins Harry och Meghan vill bli deltidskungligheter.

Under ett 90 minuter långt möte på det kungliga godset Sandringham i måndags påbörjades diskussionerna kring hur parets framtid skulle se ut.

Harry och Meghan har i nuläget polisbeskydd dygnet runt, till en kostnad av en miljon pund per år – drygt 12,3 miljoner svenska kronor.

The Mirror skrev i veckan att drottning Elizabeth vill se ett ”genomförbart tillvägagångssätt” gällande säkerhetsfrågan.

Meddelade att de ville ta ett steg tillbaka

Det var den tionde januari som Harry och Meghan meddelande att de ville ta ett stort steg tillbaka i sina kungliga roller.

”Vi kommer att dra oss tillbaka som 'seniora' medlemmar i kungafamiljen och arbeta för att bli ekonomiskt självständiga, samtidigt som vi fortsätter stötta drottningen fullt ut”, skrev de på Instagram.

Efter parets omvälvande besked tog Meghan sin tillflykt till Kanada. Hon var inte med på det krismöte som kungafamiljen höll tillsammans – där fick prins Harry i stället föra parets talan. 

Sedan dess har Meghan inte återvänt till Storbritannien. Inom kungahuset finns nu en oro om att hon aldrig kommer göra det.

En källa säger till tidningen Express

– Utifrån allt som beslutats mellan det privata kontoret och de brittiska och kanadensiska regeringarna den här veckan, tror ingen att hertiginnan kommer att återvända till Storbritannien på riktigt. 

Inte längre ”ers kungliga höghet”

Prinsparet ska inte använda titeln ”ers kungliga höghet” framöver, då de alltså inte längre är arbetande medlemmar av den kungliga familjen. De är dock fortfarande kvar sina titlar som prins och hertiginna. Förändringarna träder i kraft under våren. 

Meghan och Harrys bostad Frogmore Cottage i Windsor, som var en gåva till prinsparet från drottning Elizabeth i samband med giftermålet, har nyligen renoverats för närmare 31 miljoner kronor. Den summan önskar prinsparet nu betala tillbaka, heter det i uttalandet från Buckingham Palace.

Nu spår PR-experter att prinsparet kan bli världens rikaste kändispar – med tillgångar på miljarder dollar inom ett decennium, rapporterar Daily Mail.

Kändisskapet gör att Harry och Meghan bland annat kan ta enormt mycket betalt bara för att delta i olika evenemang.

Enligt experter har paret även goda möjligheter att bli ambassadörer för internationella företag som Google eller Apple, vilket skulle kunna generera motsvarande hundratals miljoner i årliga inkomster.

TV: Ilskan mot prins Harry och Meghan efter beslutet

Brittiska folkets kritik mot Harry och Meghan efter nyheten om att de backar från kungahuset: "Det är ett slag i ansiktet"

Expressens hovkrönikör: ”Monarkin överlag mår skakigt”

Expressens hovkrönikör, Karin Lennmor, menar att ”monarkin överlag mår skakigt”.

– Jag tycker att engelska kungahuset verkligen skakar just nu. De försöker lägga sig vinn om att allting har gått så lugnt till, att drottningen har kontroll över läget och önskar dem (Meghan och Harry) lycka till. Jag tror att det finns rejäla stormar under ytan. Det har bråkats mycket om det här. Jag menar att drottningen är upprörd och förbaskad över det som hänt. Nu försöker hon gjuta olja på vågorna, och visa en enig fasad utåt, säger Karin Lennmor.

Vad tror du drottningen innerst inne tycker om det som händer?

– Jag tror att hon är väldigt orolig över den här tendensen. Vad är det som händer; är det flera som kommer att hoppa av? Så inbillar jag mig att hon tänker. Hon har ju två barn till och en massa barnbarn. Blir det strömhopp från engelska kungahuset?

Det går att dra en linje till det svenska kungahuset – håller du med om det?

– Absolut. Vår kung gick ju i oktober förra året ut och fråntog sina barnbarn den kungliga rätten. Och där prinsessan Madeleine själv har tagit ett steg tillbaka och föredrar att bo i Florida. Jag är övertygad att om man frågar henne skulle hon kunna tänka sig att släppa sin prinsesstitel.

Hur mår monarkin överlag i dag?

– Skakigt skulle jag säga. 2020 ser vi att det är totalt omodernt att vara prins eller prinsessa. 


TV: Karin Lennmor: ”Hopplöst omodernt att vara prins eller prinsessa 2020”

Prins Harry och hertiginnan Meghan meddelade via Instagram att de backar ett steg. Något som väckt stark kritik i Storbritannien.