Maries ilska: ”Prinsessan blir mobbad i skolan”

Prinsessorna Marie och Athena.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Drottning Margrethe av Danmark.
Foto: SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

Prinsessan Athena av Danmark blir mobbad i skolan efter att hennes farmor meddelat att hon blir av med sin kungliga titel.

Det säger tioåringens mamma, prinsessan Marie.

– De kommer och säger: ”Är det du som inte längre är en prinsessa?”, säger prinsessan Marie till danska B.T.

Tidigare i veckan meddelade drottning Margrethe att fyra av hennes åtta barnbarn blir av med sina prins- och prinsesstitlar.

Det rör sig om prinsarna Nikolai, Felix och Henrik och prinsessan Athena – barn till Margrethes yngsta son, prins Joachim – som från och med 2023 i stället blir grevar och grevinna.

Beskedet från drottningen har upprört prins Joachim och hans familj, där flera medlemmar har beskrivit det som en chock.

Prins Joachim själv har kallat sin mors agerande för ett ”straff”, och på lördagen uttalar sig även hans fru, prinsessan Marie.

Prinsessan Marie, som är mamma till prins Henrik och prinsessan Athena säger till B.T. att barnen ”känner sig utstötta” av sin farmor.

– Athena har blivit mobbad i skolan, säger hon.

”Barnen blev offentligt uthängda”

Enligt prinsessan Marie är det ”två saker” som hon och prins Joachim ser allvarligt på.

Det ena är att barnens tilltalsnamn ändras – de går från Athena och Henrik av Danmark till Athena och Henrik, grevinna respektive greve av Monpezat, en titel de ärver via farfar prins Henrik.

– Man tar ifrån ett namn från ett barn. Det handlar om deras namn, inte om titlar, säger hon och tillägger att Athena och Henrik av Danmark ”är deras namn”.

 Det andra är hur förändringen kommunicerades från drottningen.

– Barnen blev offentligt uthängda. Med mycket kort varsel, säger hon.

Prins Joachim påstår att de fick fem dagar på sig att förbereda sig själva och barnen, medan det danska hovet säger att prinsfamiljen har vetat om detta sedan i våras.

Prins Julian tappar tålamodet

Hejade på pappa Carl Philip under en tävling i Mantorp.