Marianne Bernadotte blev kär i en gift man

Grevinnan Marianne Bernadotte dansar med sin make Sigvard Bernadotte på en bal 1964.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Marianne Bernadotte, drottning Silvia och kung Carl Gustaf har roligt när drottningens klänning blåser upp när sällskapet anländer till Bernadotte Art Award på Grand Hotell 2014.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Marianne Bernadotte tillsammans med prinsessan Sofia och prins Carl Philip.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Marianne Bernadotte träffade sitt livs kärlek Sigvard Bernadotte på 60-talet. 

Det var omedelbar kärlek – och trots att den förre prinsen var gift blev det de två. 

– Det var på liv och död, han satsade verkligen allt, säger Marianne Bernadotte, 94, i en intervju med Aftonbladet.

Innan hon blev Marianne Bernadotte, grevinna af Wisborg, var hon gift och fick tre barn. Familjen drabbades av en tragedi när mellansonen Richard dog, bara två år gammal i komplikationer av en kikhostevaccinering. 

Marianne, som då var skådespelerska, stod ändå på Dramatens scen samma kväll som det hände. Det gick inte att ställa in och hon beskriver det själv med orden ”the show must go on”. 

– Det gör ont, men det går. Jag hann till sjukhuset på kvällen, men han överlevde inte, säger Marianne Bernadotte.

Sigvard Bernadotte var gift

Kort efter skilsmässan träffade Marianne den 17 år äldre Sigvard Bernadotte, kungens farbror, genom gemensamma bekanta i Båstad. 

Marianne föll för honom, och säger att han blev hennes trygghet. 

Men det var inte helt okomplicerat – Sigvard var nämligen gift med danskan Sonja Robbert. För Mariannes skull skilde han sig och samma år, 1961, gifte de sig och Marianne, då 37, blev en Bernadotte. När hon pratar om Sigvard får hon torka bort tårarna.

– Han skilde sig och gifte sig med mig och mina barn. Det är inte klokt att han vågade. Han blev som en far för dem. Det var på liv och död, han satsade verkligen allt, säger Marianne.

Här har paret precis gift sig i Oscarskyrkan i Stockholm.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Blev av med prinstiteln

Sigvard hade en son, Michael Bernadotte, med Sonja Robbert. Marianne hade en son och en dotter. Några gemensamma barn blev det aldrig.

Sigvard Bernadotte blev av med sin prinstitel när han 1934 gifte sig med den icke-kungliga tyskan Erica Patzek. Apanage och arvsrätten till den kungliga tronen försvann det med, allt enligt dåvarande successionsordningen.

Marianne och kronprinsessan Victoria.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Enligt Marianne var det väldigt viktigt för Sigvard att få upprättelse. Hon berättar att han kände sig illa behandlad och var både arg och ledsen. Paret kallade sig prins och prinsessa ändå, något som skapade en konflikt med kungahuset.

Kommer begravas med Sigvard

2002 gick Sigvard bort och Marianne blev ensam. Hon beskriver det som att han väntar på henne, och på gravstenen står hennes namn redan ingraverat.

– Så när jag besöker Sigvards grav på den Kungliga begravningsplatsen så ser jag mitt eget namn, mitt födelseår och sedan ett streck. Sedan är det bara att sätta dit vilket år det blir. Så många år till blir det väl inte, men ett par kanske. 

Nu umgås Marianne mycket med sina barnbarn. Barnbarnsbarn har hon också hunnit få. I april förra året kom Thyra, som har samma namn som Mariannes mamma. När hon fyllde ett år fick hon en tavla som Sigvard målade till Mariannes mammas 80-årsdag.