Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Man trängde in i Buckingham Palace – drottningen låg och sov

Drottning Elizabeth II är Storbritanniens monark.
En man lyckades tränga in i Buckingham Palace.
Foto: DOMINIC LIPINSKI / AP TT NYHETSBYRÅN
Samtidigt som mannen bröt sig in låg drottning Elizabeth och sov.
Foto: NEIL HALL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

En inkräktare trängde in i Buckingham Palace natten till onsdagen medan drottning Elizabeth låg och sov, rapporterar brittiska medier.

Han klättrade in över staketet – och det tog fyra minuter innan polisen kunde gripa honom.

”En 22-årig man greps ungefär klockan 02 på onsdagen”, meddelar polisen. 

För nästan exakt 37 år sedan – den 9 juli 1982 – tog sig den arbetslöse dekoratören Michael Fagan in i drottning Elizabeths sovrum – och lyckades få ett kort samtal med den i dag 93-åriga monarken innan han greps.

Det var 1900-talets kanske värsta säkerhetsmiss för de brittiska kungligheterna.

Bankade på dörrarna

Nu nästan på årsdagen av Fagans intrång hände det igen. En 22-årig man klättrade in i Buckingham Palace – och gick omkring fritt i flera minuter.

– Det var en inkräktare inne på slottsområdet medan drottningen sov i sitt sovrum. Han försökte ta sig in i slottet och bankade på dörrarna. Men gudskelov var allt låst den här gången, säger en källa till den brittiska tidningen Sun. 

– Han gick omkring fritt i några minuter innan polisen grep honom. Polisen måste ställa sig några allvarliga frågor om hur han kunde ta sig in och gå omkring fritt så länge, säger källan.

Copycat-aktion

Källor inom hovet säger till tidningen att det kan ha rört sig om en ”copycat”-aktion, alltså att någon försökte upprepa Michael Fagans intrång på 37-årsdagen av den incidenten.

– Hur är det möjligt att någon så många år senare kan klättra över staketet och ta sig in utan att stoppas omedelbart? Med alla värmesensorer och övervakningskameror? Drottningens säkerhet borde vara viktigast av allt, säger källan.

Michael Fagans intrång i Buckingham Palace 1982 blev förstasidesnyhet. Här i Daily Mirror.
Foto: MIRROR

Polisen bekräftar

Londonpolisen bekräftar incidenten. 

”Polisen har gripit en man misstänkt för intrång. Den 22-årige mannen greps cirka 02.00 onsdagen den 10 juli efter det att han klättrat över huvudingången till Buckingham Palace”, meddelar polisen.

”Mannen hade inga vapen och incidenten behandlas inte som relaterad till terrorism. Mannen är i förvar på en polisstation i centrala London”, heter det i meddelandet.