Madeleines känslosamma ord om barnen: ”Viktigt”

Childhood-priset delades ut på måndagskvällen.
Prinsessan Madeleine tillsammans med drottning Silvia under utdelningen av Childhoodpriset.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Prinsessan Madeleine har varit engagerad i Childhood sedan hon var 17 år.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Kungligheten höll tal under måndagens gala.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Childhood grundades av drottning Silvia 1999.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
200 gäster hade samlats för prisutdelningen i Solna, norr om Stockholm.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Prinsessan Madeleine har länge engagerat sig i barns välmående genom World Childhood Foundation.

Men sedan hon själv blev mamma har arbetet kommit henne närmare – och nu berättar prinsessan om sina känslor kring det tuffa uppdraget.

– Jag brinner nog lite extra för det nu, det gör jag absolut, säger prinsessan Madeleine.

Prinsessan Madeleine strålade i en djupblå kostym under prisutdelningen av Childhood-priset på måndagen. 

Kungligheten har varit engagerad i World Childhood Foundation sedan hon var 17 år. På senare år har hon även valts in som styrelsemedlem i organisationen som drottning Silvia grundade 1999.

På plats vid prisutdelningen berättade prinsessan Madeleine att stiftelsens ämnen ligger henne varmt om hjärtat. Childhood har i 20 år bekämpat våld och sexualbrott mot barn – något som blivit allt viktigare för prinsessan sedan hon själv blev mamma. 

– Jag har alltid brunnit för de här frågorna, men nu förstår man kanske mer, på ett närmare sätt. Ja, hur utsatt ett barn är och hur mycket barn behöver ett nätverk omkring sig för att kunna växa och utvecklas till en bra människa, säger prinsessan Madeleine.

Childhood grundades av drottning Silvia 1999.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Hon fortsatte:

– Jag brinner nog lite extra för det nu, det gör jag absolut. Det är viktiga frågor, det är tuffa frågor, och jag hoppas att vi alla kan hjälpa till och stötta barn.

”Gör mig stolt att se”

Galan hölls i Telias lokaler i Solna, norr om Stockholm. På plats var både drottning Silvia och prinsessan Madeleine, samt stiftelsens medarbetare och 200 inbjudna gäster.

Enligt stiftelsens generalsekreterare, Paula Guillet de Monthoux, var kungligheternas närvaro högst uppskattad.

– Det betyder förstås jättemycket. För oss betyder det mycket för att det ger kraft och fokus på frågan, och så ger det naturligtvis ännu mer uppmärksamhet åt pristagarna, säger hon.

Prinsessan Madeleine hade också en stor roll under galan. Hon har nämligen suttit i den jury som valt ut årets vinnare av Childhood-priset.

Han vann årets Childhood-pris

I år har stiftelsen World Childhood Foundation gett ut Childhood-priset för första gången.


Årets vinnare blev Andreas Grym som är IT-brottsutredare på polisen i Göteborg. Anders Grym har identifierat hundratals målsägande på nätet och spårat misstänkta gärningsmän. Det har lett till flera fällande domar om grooming runtom i Sverige.


2015 var Anders Grym en viktig del av ett av de största groomingmålen i svensk historia, där en man från Ulricehamn blev dömd för att ha tagit kontakt med sexuell kontakt via nätet med 114 barn. När utredningen inleddes fanns bara två anmälningar.


Källa: Childhood

Från evenemangets scen berättade kungligheten att processen bringat hopp inför framtiden:

– Det jag själv tar med mig är just hoppfullhet över att det finns så många fantastiska eldsjälar, som vi kallar dem, runtom i Sverige. Det gör mig så stolt att se, att det finns så många fantastiska människor som jobbar med de här frågorna, sa prinsessan Madeleine.

Deltar i Nobelfesten

Prisutdelningen var ett av tre evenemang som prinsessan Madeleine planerat in under sin vistelse i Sverige. Redan på tisdagen fortsätter programmet med den glamorösa Nobelfesten, följt av kung Carl Gustafs middag för Nobelpristagarna dagen efter.

Prinsessans make, Chris O'Neill, och barnen Leonore, 5, Nicolas, 4, och Adrienne, 1, har dock valt att stanna hemma under Sverigevisiten.

– Det är en relativt kort vistelse och barnen går fortfarande i skola. Därför behöver någon stanna hemma och ta hand om dem, har hovets informationschef, Margareta Thorgren, tidigare berättat.