Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Madeleine väljer bort Nobelfesten: "Fokuserar på familjen"

Prinsessan Madeleine kommer inte närvara vid årets Nobelfest.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Prinsessan Madeleine var strålande vacker under 2016 års Nobelfest.
Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES DAVID SICA
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det blir ingen Nobelfest för prinsessan Madeleine i år. 

I stället stannar prinsessan hemma med barnen i Florida. 

– Familjen fokuserar nu på att etablera sig och skapa ett fungerande vardagsliv i det nya landet, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet. 

Sedan Madeleine flyttade till ett soligt Florida tillsammans med sina barn, prinsessorna Leonore och Adrienne och prins Nicholas, och maken Chris O'Neill har hon inte deltagit i några officiella sammanhang i Sverige. 

– Det brukar vara så att de prinsessor som flyttat utomlands inte har några större åtaganden i Sverige. Varken Margareta eller Birgitta har haft någon större roll i det svenska kungahuset sedan de flyttade, säger Sten Hedman, före detta hovreporter. 

Så verkar det fortsätta. Prinsessan Madeleine kommer nämligen inte delta i årets Nobelfest, som Svensk Damtidning var först att skriva om. 

– Då prinsessan Madeleine nu är bosatt i USA kommer hon inte ha möjlighet att delta i några officiella sammanhang under hösten, säger Margareta Thorgren, hovets informationschef.


LÄS MER: Prinsessan Madeleines halloween med barnen


Tillbringar tid med familjen 

Sedan flytten till USA har prinsessan flitigt uppdaterat sina svenska följare om familjelivet på andra sidan Atlanten. 

– Familjen flyttade i höstas vilket innebär att det är mycket nytt för familjen. Tre barn som ska komma in i vardagen, nya skolor och en ny miljö, säger Margareta Thorgren. 

Tidigare i veckan la prinsessan upp en bild på sin Instagram där prinsessfamiljen glatt poserade i halloweenkostymer. 

– I och med att hon flyttade till USA är det klart att det är svårt att begära att hon ska vara med och representera här i Sverige. Hon har gjort det valet, säger Sten Hedman. 


https://www.instagram.com/p/BpnmLmAFEsm/

Var inte med förra året heller

Även förra året var prinsessan Madeleine tvungen att lämna återbud från att delta i Nobelbanketten. 

– Man saknar ju prinsessorna när någon av dem inte är med på Nobelfesten. De brukar liva upp med färgsprakande galaklänningar, säger Sten Hedman. 

Då var anledningen att hon i samband med graviditeten med prinsessan Adrienne fått svåra ryggsmärtor. Den fyra timmar långa sittningen skulle vara för mycket för prinsessans rygg.


LÄS MER: Madeleines svåra dilemma – drottning Silvia kallades in


– Prinsessan närvarar precis som planerat på prisutdelningen och även på den middag som kungen ger för Nobelpristagarna på måndag, sa Margareta Thorgren då.

Chris O'Neill gick då till banketten utan sin hustru men i år stannar hela familjen hemma. 

Även 2013 var Madeleine tvungen att ställa in i samband med graviditeten med prinsessan Leonore. Då ställde även kronprinsessan Victoria in festligheterna då hon var tvungen att resa till Sydafrika för att verka som ställföreträdande statschef. 


LÄS MER: Maddes och familjens lycka i nya lyxhuset