Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Madeleine: "Chris får oförtjänt mycket kritik"

Trots att Madeleine bor i London får svenska folket och medierna ofta så små glimtar från familjens liv. Prinsessan Madeleine har en Facebooksida med strax under en miljon följare.
Foto: Olle Sporrong
Prinsessan Madeleine på Southbank Centre i London på årets första officiella uppdrag.
Foto: Olle Sporrong

LONDON. Prinsessan Madeleine har kritiserats för att vara den i kungafamiljen som jobbar minst.

I en exklusiv intervju med Expressen slår hon nu tillbaka mot kritikerna, berättar om sin dyslexi och om den stora kärleken till Chris O’Neill – för att motbevisa uppgifterna om att paret är i kris.

– Som par har vi det så himla bra, så det känns så främmande.

Kamerablixtarna smattrar som aldrig förr.

– Ni har mer tålamod än vad jag har med det här, viskar prinsessan Madeleine till barnen som samlats bredvid henne.

Madeleine är på Southbank Centre i London för att göra årets första officiella uppdrag.

Hon ska inviga ”Room for Children”, ett nordiskt barnbibliotek vars koncept är inspirerat från Kulturhuset i Stockholm.

– Det är verkligen roligt att se hur otroligt många duktiga svenska och nordiska författare vi har, särskilt inom barnlitteratur. Det är kul. Och de håller sig fortfarande! Pippi och Emil till exempel. Alla barn älskar ju de karaktärerna än i dag, säger prinsessan Madeleine efteråt.

Barn – stora och små – sitter med prinsessan i det lilla biblioteket och visar upp sina favoritböcker. De frågar också Madeleine om hon har en krona, hur många språk hon kan och vad hon tycker om prinsesstårtor – som av en händelse serverats till barnen som fika.

Madeleine är på Southbank Centre i London för att inviga "Room for Children", ett nordiskt barnbibliotek var koncept är inspirereat av Kulturhuset i Stockholm.
Foto: Olle Sporrong

– Här hade man ju kunnat sitta hur länge som helst, utbrister Madeleine innan hon reser sig upp och säger hej då till barnen.

Det är den här typen av engagemang – att visa upp Sverige och svensk kultur i Storbritannien – som hon tidigare har talat om att vilja ägna sin tid åt.


LÄS OCKSÅ: Prinsessan Madeleine skriver på hemlig bok

"Vi trivs bra i London"

Prinsessan och familjen, maken Chris och barnen Leonore, 2, och Nicolas, 1, är bosatta här sedan hösten 2015.

– Vi trivs bra i London. Det är klart att vi saknar Sverige. Men London… Det är ju så lätt att åka hem, så det känns inte lika jobbigt. Och barnen tycker jag också trivs bra.

Madeleine tillsammans med Leonore, 2.
Foto: Karin Törnblom / Ibl Bildbyrå / IBL BILDBYRÅ/IBL IBL

Det kommer ju ibland kritik mot att prinsessan inte representerar Sverige tillräckligt ofta.

– Ja…

Kan prinsessan försöka att bemöta den kritiken? Hur reagerar ni när ni läser och ser den?

– Det är klart att man blir ledsen av kritik, samtidigt som jag också förstår. Men nu har jag valt att verkligen satsa de här småbarnsåren på mina barn. Men det är klart, ju äldre de blir så vill jag göra fler officiella åtaganden.

Både hon och hovets informationschef Margareta Thorgren, som står bredvid under intervjun, trycker också på att prinsessan Madeleine formellt sett inte har någon skyldighet att representera. Hon uppbär inte apanage för ett heltidsarbete – utan får pengar i proportion till de uppdrag som hon utför.

I praktiken är det statschefen, kungen, som fördelar uppdrag mellan familjemedlemmarna.

– Det är bara att titta historiskt på pappas systrar. De har funnits där, men de har inte haft samma typ av uppdrag som han har haft, säger prinsessan Madeleine.


LÄS OCKSÅ: "Sluta hacka på Chris O'Neill"

"Vill vara en närvarande mamma"

Prinsessan Madeleine har tidigare i SVT:s ”Skavlan” berättat att hon haft en kärleksfull uppväxt – men att kungen och drottningen sällan var hemma på grund av kungliga uppdrag.

Hon vill, berättar hon, gärna undvika det.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att vara en närvarande mamma om jag kan. Men det är absolut en balansgång. Med tiden kommer jag att ta på mig mer. Men det är inte så att jag inte gör något alls.

Madeleine tar bland annat upp sitt engagemang för Childhood som hon lägger tid på – men hon avslöjar också att hon planerar att släppa en bok.

– Sen håller jag på med ett eget projekt, mitt bokprojekt.

Vad är det då?

– Jaa, säger prinsessan skrattande och säger hemlighetsfullt att hon inte kan säga något mer.

– Men det ligger inom barnboksvärlden. Så vi får se, framöver, vad det kommer att bli. Ni kommer att få veta mer.

Barnboksprojektet har kommit till på initiativ av prinsessan Madeleine och tidsplanen för projektet ligger på omkring ett år.

– För tillfället kan jag bara säga att det kommer att bli roligt. Det känns väldigt kul.

Vad har barnlitteratur haft för betydelse för prinsessan själv under barndomen? Läste ni mycket hemma?

– Ja, vi läste mycket. Men sen har ju också jag en släng av dyslexi som Victoria och Carl Philip har, så vi hittade på andra sätt. Vi lyssnade väldigt mycket på bokband. Och tittade mycket i böckerna. Så ja, böcker är och var otroligt viktigt. Det öppnar upp till fantasi och man lär sig en hel del, både bus och annat.

Mycket bus, ja.

– Mycket bus, från Pippi! Böcker är verkligen något man kan uppmana att alla föräldrar sitter ner med sina barn, tar den stunden och läser en bok tillsammans.

Stora och små barn fick chansen att ställa frågor till Madeleine.
Foto: Olle Sporrong

Vad läser ni hemma hos prinsessan nu då, för barnen?

– Tidigare har Leonore inte riktigt haft tålamodet, men nu blir det mer och mer böcker, vilket är väldigt kul. Det är en mysig stund man har tillsammans. Det blir såklart Pippi nu i början, men det har varit mer bilderböcker fram tills nu.

Om Leonore inte haft tålamod så är Nicolas hennes raka motsats, menar Madeleine och ler stort.

– Han har alltid älskat böcker! Så när man inte hittar honom... då har han krupit upp i en fåtölj och sitter med en liten bok själv, upp och ner, som han försöker titta i. Det är väldigt kul, så han kommer nog att bli en bokmal!


LÄS OCKSÅ: "Det blir mer och mer böcker för Leonore"

Har en miljon följare

Trots att Madeleine bor i London får svenska folket och medierna ofta se små glimtar från familjens liv. Prinsessan Madeleine har en Facebooksida med strax under en miljon följare.

– Det har varit roligt att se att det finns så många som tycker att det är kul att följa mig på Facebook. Jag delar mycket om min hjärtefråga, Childhood och barns rättigheter som är rätt tuffa ämnen. Så jag tycker att det är roligt att se att folk inte blundar för det utan att de går in och läser artiklar som jag tycker är viktig.

Expressens hovreporter Elias Giertz intervjuade prinsessan Madeleine i London.
Foto: Olle Sporrong

Men det är förstås också en del personliga bilder. Så sent som i förra veckan kom bilder från när Madeleine och Leonore tog en promenad längs Londons gator.

– Det är roligt att få dela med sig av glimtar av vårt liv i och med att vi inte bor i Sverige. Jag förstår att folk undrar hur vårt liv är och kanske är nyfikna. Jag försöker göra det i den mån det går, men sen vill man ju inte överdriva heller.

Hur tänker ni kring balansen där?

– Jag gör det ju också för att svenska folket ska få följa Leonore och Nicolas och ta del av deras liv. Men också för att undvika paparazzis som jagar oss. Och då känner vi att hellre att vi lägger ut en bild som jag och Chris tycker är okej och är bekväma med, än att vi blir jagade på stan och att det tas bilder av Leonore och Nicolas som vi inte vill.

Får vara "helt vanlig" i London

Att ständigt leva i rampljuset är någonting som Madeleine är uppväxt med det. Men när hon vandrar ute på balkongen för att fotograf Olle Sporrong ska få ta bilder tar hon själv upp att hon i London faktiskt får vara ”helt vanlig”.

– Nu sitter de där inne och undrar ”vem är den där personen som de står och tar bilder på”, säger hon leende och pekar på cafégästerna som genom panoramafönster bevittnat när Madeleine poserat för kameror.

Hur länge ska ni bo kvar här? När tänker ni flytta hem?

– Vi är väldigt nöjda här just nu. Det är här Chris jobbar och har sin ”business”, men det är ingenting som säger att vi kommer att vara här för all framtid. Men det finns absolut i våra samtal att vid något tillfälle flytta hem till Sverige. Det är ingenting som är uteslutet.

Chris O'Neill.
Foto: Suvad Mrkonjic

Apropå Chris, hur mår han?

– Han mår bra, tack!

Hur går det med svenskan?

– ”Den går bra”, säger prinsessan Madeleine och härmar Chris brytning.

– Nej, men det är svårt, eller vad är det han brukar säga… Men det går! Det blir lättare för honom när han tillbringar mer tid i Sverige. Men bara att ha barnen hemma, titta i böckerna och peka, gör ju att han lär sig mer. Han förstår en del.

Den som aldrig träffat Chris kan ha en bild av en "bad boy” och det är en bild som Madeleine gärna vill korrigera.

– Ibland tycker jag att Chris får oförtjänt mycket kritik. Det är väldigt tråkiga artiklar som skrivs. Jag känner att som par har vi det så himla bra, så det känns så främmande med löpsedlar hemma om att han är arg och att han är ditten och datten, säger Madeleine och tittar ut över Themsen.

– Men det stämmer liksom inte det där. Det är lite tråkigt att det sprids sådant.

Prinsessan är ju uppväxt med den typen av skriverier. Men hur gör Chris för att hantera det?

– Jag tycker att han förstår mer och mer hur han ska hantera det. Det var lite svårt i början. Han är mycket av en känsloperson, så det var lite svårt först. Men nu tycker jag att han hanterar det väldigt bra. Men det är ju en skillnad nu när vi bor här i London, för det blir ju inte samma tryck när man går ner på stan och gör något. Här känner ingen igen mig eller Chris, om man inte går i turistområdena.

Annorlunda är det i Sverige, menar hon.

– Men Chris gillar att vara i Sverige, han har många vänner där och han gillar den svenska kulturen och maten. Så jag tror absolut att vi kommer att hamna i Sverige till slut. Det är bara en fråga om när.