Maddes och Chris hemliga husaffär – tjänade 15 miljoner

Christopher O'Neill och Prinsessan Madeleine.
Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN

NEW YORK. Chris O’Neill har sålt huset i West Palm Beach.

Priset: 32,5 miljoner kronor – och en vinst på nästan 15 miljoner, enligt uppgifter till Expressen.

– Familjen mår bra, säger hovets informationschef Margareta Thorgren. 

När hovet förra veckan meddelade att prinsessan Madeleine, hennes man Chris O’Neill och de tre barnen flyttar till Florida tog många för givet att de skulle bo i Chris sommarhus i West Palm Beach i Florida, USA.

Huset är 309 kvadratmeter stort, har fem sovrum, fem badrum, mörka trägolv, designkök och en uppvärmd pool – och ligger bara ett par minuter från en sandstrand med exklusiv strandklubb.

Men nu kan Expressen avslöja att huset är sålt och överlämnas till de nya ägarna i veckan.

Enligt uppgifter såldes villan för 3,65 miljoner dollar, motsvarande drygt 32,5 miljoner svenska kronor.

Det innebär en rejäl vinst för Chris O’Neill. När han köpte huset sommaren 2008 betalade han 17,6 miljoner kronor enligt officiella dokument, och han gör därmed en vinst på 14,9 miljoner kronor.

Chris O'Neills hus i Florida.
Foto: KRISTOFER SANDBERG

Chris hoppades sälja för 35 miljoner

Men Chris O’Neill hade hoppats på mer. I sin mäklarannons krävde han nästan 35 miljoner kronor. Och vid ett tidigare försök att sälja huset hoppades han förgäves få nära 10 miljoner kronor mer än så.

Hovets informationschef Margareta Thorgren säger att hon inte har fått ”den allra senaste informationen” och därför inte kan bekräfta försäljningen. Hon vill heller inte ge någon ytterligare information:

– Det här är familjens privata affärer och inget som hovet uttalar sig om. Men huset har ju varit ute till försäljning under en period så den informationen ni har kan troligen vara sann. Det är inte osannolikt med tanke på att huset har legat ute ett tag. 

Hur har de haft det första tiden i Florida?

– Familjen har tillbringat en lång period i Sverige och hela sommaren på Öland. I och med flytten så är det mycket fokus på den, men familjen mår bra och ser fram emot sin nya vistelse i USA. 

Huset har varit till salu sedan sommaren 2015. Från början låg det ute för motsvarande 44,5 miljoner kronor. I annonsen beskrevs ett riktigt lyxboende: "Stiligt renoverat hus med 5 sovrum, 4,5 badrum med högt i tak, mörka trägolv, designkök och marmorbadrum. En fantastisk privat trädgård med en gräsmatta av gräsarten Zoysia japonica. Uppvärmd pool med inglasad middagsplats utomhus och garage".

När ingen var beredd att betala sänktes priset i flera omgångar – samtidigt som familjen fortsatte att använda villan som semesterbostad i väntan på rätt köpare. Senast i våras, när yngsta dottern Adrienne var nyfödd, var hela familjen på plats i Florida.


LÄS MER: Därför flyttar Chris och Madde – gång på gång 


Prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill med barnen Leonore, Nicolas och Adrienne.
Foto: ANNA-LENA AHLSTRÖM / KUNGAHUSET

Har tidigare hyrt ut villan

Villan har också legat ute för uthyrning i flera perioder under de senaste sex åren, priset har då varierat mellan 180 000 och 270 000 kronor i månaden, enligt en lokal mäklarfirma.

Dokument som Expressen tidigare publicerat visar att Chris O’Neill köpte huset i West Palm Beach genom sitt bolag Bahama Beach Holdings som i sin tur ägs av ett brevlådeföretag i Belize. Genom bolaget lånade han i juli 2008 nästan 11 miljoner kronor av Lydian Private Bank för att genomföra affären. Bolaget hade grundats bara en månad tidigare tillsammans med Chris svåger Ernst Abensperg und Traun som är gift med Chris syster Natascha, men enligt dokumenten var Chris ensam låntagare.

Huset är byggt 1954 och så fort köpet var klart ansökte Chris hos det lokala kommunkontoret om att få genomföra större renoveringar. Sedan dess har huset totalrenoverats för en okänd summa pengar.

Prinsessan Madeleine, Chris och barnen har redan flyttat in i familjens nya bostad i Florida.


LÄS MER: Karin Lennmor: Madeleines och Chris O'Neills rotlösa liv 

Önska ni att prinsessan Madeleine bosatte sig i Sverige?