Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Livrustkammaren ger plats åt drottningarna

Se när kungliga slottet öppnades upp för allmänheten.
Livrustkammarens museichef Malin Grundberg visar upp Gustav III:s maskeraddräkt från mordnatten 1792.
Foto: SUSANNA PERSSON ÖSTE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gustaf V:s tennisdräkt, broderi och cigaretter visar de nya kungaroller som växer fram under 1800- och 1900-talen. Drottning Victorias uniform och silverbröllopsklänning med Vasakärve flankerar kungen.
Foto: SUSANNA PERSSON ÖSTE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tre av vår nuvarande kung Carl XVI Gustafs barndräkter visas i utställningen. Bredvid honom står hans mors Prinsessan Sibyllas gröna klänning och Kronprinsessan Victorias myndighetsklänning från 1995.
Foto: SUSANNA PERSSON ÖSTE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den lilla vita dräkten bars av kung Carl XVI Gustaf som liten. Skorna ska vara hans första skor.
Foto: SUSANNA PERSSON ÖSTE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ett av Sveriges äldsta museer har genomgått sin största förvandling på 40 år. När portarna till Livrustkammarens källarvalv under Kungliga Slottet i Stockholm öppnar på nytt har historien delvis skrivits om.

– Vi vill berätta en ny historia om Sveriges kungliga historia, säger museichef Malin Grundberg till TT.

I museets dunkla valv pågår det sista intensiva arbetet med den nya permanenta utställningen som invigs den 17 juni. I drygt ett år har större delen av Livrustkammaren varit stängd för ombyggnad. Sedan flytten till de nuvarande lokalerna 1978 har det mesta varit sig likt, fram tills nu.

– Vi har fått massor med ny kunskap, bland annat genom forskning, som gör att vi vill berätta en ny historia, säger Malin Grundberg.

Drottningarna kliver fram

Den nya basutställningen utmärker sig främst på två sätt: För att bli mer begriplig berättas Sveriges kungliga historia nu kronologiskt, från Gustav Vasa till kronprinsessan Victoria. Dessutom har drottningarna fått kliva fram i rampljuset.

– Det har forskats mycket om drottningarna de senaste decennierna, samtidigt som de knappt hade någon plats alls i den gamla utställningen. Därför har vi försökt lyfta fram dem mycket mer än tidigare, säger museichef Malin Grundberg.

Bland föremålen som för första gången får en plats i den permanenta utställningen hör drottning Kristinas kröningsmantel från kröningen i Storkyrkan 1650. Den har genom århundradena samlat damm i magasinet, bortsett från någon enstaka tillfällig utställning.

"Det är anmärkningsvärt"

– Det är anmärkningsvärt med tanke på att drottning Kristina är en av väldigt få regerande drottningar som har funnits i Sverige, säger Malin Grundberg.

När TT besöker Livrustkammaren står kröningsmanteln uppställd i museets fotostudio. Den ska fotograferas både framifrån och bakifrån innan den ställs in i sin monter i utställningsrummet. Textilkonservatorerna Augusta Persson och Annika ten Siethoff Wallebring lyssnar på fotografen Helena Bonneviers instruktioner om hur manteln ska placeras för att bilderna ska bli så bra som möjligt. Med handskar på händerna flyttar de varsamt det nästan 370 år gamla släpet.

Den nya utställningen har även större fokus på 1800- och 1900-talen och vår samtid. Flera utställningsföremål tillhör vår nuvarande kungafamilj, men kungahuset har inte varit delaktigt i arbetet med den nya utställningen.

– Vi är en statlig myndighet och driver vår verksamhet utan kungaparets inblandning, men däremot kommer de på invigningen, vilket vi är väldigt glada för, säger Malin Grundberg.