Kungligheternas firande – med glass och abborre

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia.
Foto: Kungahuset/Instagram
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip.
Foto: Prinsparet/Instagram

Abborre, basilikaglass och jordgubbar. Det avnjöt kungaparet och prinsparet Carl Philip och Sofia på midsommarafton när de firade med en lunch på skärgårdsön Öja.

– Det här är nog den mest prestigefyllda serveringen som jag haft, säger restaurangägaren Åke Svedtilja.

Kungaparet och prinsparet Carl Philip och Sofia tillsammans med deras tre barn besökte på midsommarafton skärgårdsön Öja utanför Nynäshamn. De steg i land på Öja runt 13-tiden och stannade kvar i tre timmar.

På ön blev det lunch på restaurangen Svedtiljas på Landsort.

– Jag visste att de skulle komma men det gjorde ingen i min personal, så det blev en fin överraskning. Personalen fick bara reda på att det skulle komma en vip-gäst men de trodde aldrig att det skulle vara av den digniteten, säger Åke Svedtilja som äger restaurangen tillsammans med sin fru Lotta, till Expressen.

”Mest prestigefyllda serveringen”

Han berättar att de haft besök av prinsessan Madelene en gång tidigare. Men att träffa kungaparet var något extra medger Åke Svedtilja.

– Jag har hållit på i 40 år och träffat en del kända personer, men det här är nog den mest prestigefyllda serveringen som jag haft. Det här var verkligen speciellt.

Vad åt kungafamiljen?

– Abborre med musselsås och fish and chips, sedan åt de en basilikaglass med jordgubbar till dessert.

”Verkade extremt glada och lyckliga”

Var kungafamiljen nöjda efteråt?

– Jag fick tack från livvakterna om att det var gott och bra service, prins Carl Philip tackade mig och kungaparet sa hejdå när de gick. Kungafamiljen verkade extremt glada och lyckliga över att vara ute på familjeäventyr.

Han berättar trots det speciella besöket så kunde kungafamiljen avnjuta middagen i lugn och ro utan att bli störda av övriga gäster.

– De andra gästerna satt på bra avstånd, de tittade och tyckte det var skoj. Men det var ingen som gick upp och störde kungafamiljen, säger Åke Svedtilja.

https://www.instagram.com/p/CQjPcQmgjG3/?utm_source=ig_web_copy_link

Kungen överraskas:

Kungen och drottning Silvia är mitt uppe i en intervju – när kungen ser en katt. Då vill han ha den på film.