Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kungens stora sorg – förbudet i familjen

Kungen fick inte prata om sin döde pappa – och visste ingenting om honom.
Foto: Discovery plus
Kungen fick inte veta sanningen om sin pappa förrän han var sju år.
Foto: Discovery plus
Kungen.
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Kungen fick inte prata om sin döde pappa.

Och monarken skämdes för att han inte visste någonting om honom. 

– Det gick så långt att, jag tror att jag var i sex-sjuårsåldern, och då sa jag helt enkelt pappa till mina lekkamraters föräldrar, säger han i ”Kungen med två ansikten”. 

Det var tisdagen den 26 januari 1947. Gustaf Adolf var på väg hem från en jaktresa i Holland men efter en mellanlandning i Köpenhamn gick allt fel. Planet kraschade och alla 16 ombord dog. 

Morgonen därpå fick de fem barnen, däribland den då nio månader gamla Carl XVI Gustaf, komma in till sin mamma Sibyllas sovrum för beskedet att pappan gått bort. 

Sedan talades det inte mer om saken.

I dokumentären ”Kungen med två ansikten”, som har premiär i Kanal 5 och på Discovery plus på onsdagen, visar skaparen Åsa Linderborg, 54, en tv-intervju med kungen från 2005, som hon säger är okänd för de flesta.

Kungen berättar om sin uppväxt i ett klipp i ”Kungen med två ansikten”.
Foto: Discovery plus

– Jag kommer inte ihåg någonting alls från min far. Och på den tiden, i alla fall i vår familj var det tabu att tala om den saknade familjemedlemmen, säger kungen i klippet och fortsätter: 

– Man skulle skona barnen från detta otäcka faktum och på så sätt trodde man att det skulle hjälpa, men för mig, i alla fall efteråt, så var det den här tystnaden, att man kom in i ett rum och man förstod att de pratade om min far, det blev tyst och så talade de om något annat. 

Kungen fortsätter: 

– Jag begrep aldrig det där någonsin, det gick så långt att, jag tror att jag var i sex-sjuårsåldern, och då sa jag helt enkelt pappa till mina lekkamraters föräldrar. 

Barndomsvännen: ”Otroligt sorglig historia”

Det dröjde fram till kungen var sju år gammal tills han faktiskt fick veta sanningen om sin pappa. 

– Jag skämdes för att jag inte visste om hur han var som person, men jag visste faktiskt inte heller om hur han hade omkommit, säger han. 

Barndomsvännen Henrik Kugelberg bekräftar i dokumentären att de aldrig pratade om Gustaf Adolf.

– Det är en otrolig sorglig historia. Barn känner så mycket, de vet att något inte stämmer och här har han gått och funderat och inte fått reda på vad han har rätt att få reda på. Det är förskräckligt, säger han i dokumentären. 

Barndomsvännen berättar att han och kungen aldrig pratade om hans pappa – som hade dött i en flygkrasch.
Foto: Discovery plus

Det skulle ta ända till just 2005, när kungen var 59 år, som han berättade om sorgen efter sin pappas bortgång – för första gången. 

– Många barn har förlorat en eller båda sina föräldrar. Jag tror jag vet vad de vill säga. Jag har själv varit ett sådant barn. Min pappa omkom i en flygolycka när jag var mycket liten. Så jag vet vad det betyder att växa upp utan en pappa. Jämfört med många andra barn hade jag det säkert bra, men för ett barn är en förlorad förälder alltid oersättlig, sa kungen under en minnesceremoni efter tsunamin 2004. 

Sibylla gick bort i cancer – bara en kort tid innan kungen tog över tronen. Här är hon med Gustaf Adolf.
Foto: - - / OKÄND

Se också: Så hjälper du barn att hantera sorg

Prästens råd • Det är viktigast • Känsligaste åren