Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kungens elsmäll: ”Har tre- eller fyrdubblats”

Elexperten tipsar – så kan du sänka elkostnaderna.
Stockholms slott
Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Elkostnaden för Drottningholms slott ökade under fjolåret med 22 procent.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Elförbrukningen på Haga slott gick ner med tio procent under 2022 jämfört med under 2021.
Foto: Håkan Lind/Kungliga Hovstaterna / Kungliga Hovstaterna
Kungen och drottningen fryser inte hemma på Drottningholms slott, menar David Nord.
Foto: CHARLOTTE BRUNZELL / STELLA PICTURES
Kungen och kronprinsessan.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vinterns elpriser har påverkat de flesta.

Så också Sveriges statschef.

Men någon nöd på kungen går det inte, säger David Nord, energispecialist på Statens fastighetsverk till Dagens industri.

Trots att 2022 präglades av höjda elpriser och regeringen uppmanade till energieffektivisering höjdes elförbrukningen på flera av de kungliga slotten. Det visar siffror från Statens fastighetsverk som Dagens industri tagit del av.

Den totala ökningen landar på drygt två procent mellan 2021 och 2022, samtidigt som elkostnaden på kungliga slotten ökade med 27 procent.

– De rörliga prisavtalen har tre- eller fyrdubblats, så vi har kommit lite lindrigare undan i och med att vi delvis låst vårt inköpspris. Men det internationella elpriset har stuckit i väg så pass mycket att vi följer med, och det kan vi inte göra någonting åt, säger Nord till Di.

Taket på Stockholms slott är prytt med solceller sedan flera år tillbaka. Men de kungliga slotten är kulturminnesmärkta och därmed svåra att energieffektivisera invändigt. Inomhustemperaturen på Stockholms slott ligger på 18 grader. 

Att sänka temperaturen eller stänga ventilationen i olika delar av Slottet bedömer David Nord skulle kunna vara en väg framåt.

– Det är sådana saker man kanske kan utveckla, att man kan dra ned vissa delar när folk inte är där. Det är inte så hög beläggning på slotten.

Fryser kungen? ”Det gör han inte”

På Drottningholms slott där kungen och drottningen bor har inga särskilda åtgärder vidtagits för att sänka temperaturen. Mellan 2021 och 2022 ökade förbrukningen med en procent och elkostnaden med 22 procent.

På Di:s fråga om kungen fryser, svarar David Nord:

– Det gör han inte.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel bor till vardags på Haga slott. Elförbrukningen där har det senaste året gått ner med tio procent, samtidigt som elkostnaden ökat från 280 729 kronor till 356 904 kronor.

Totalt ökade elkostnaden för de kungliga slotten från 3,1 miljoner kronor 2021 till nära 4 miljoner kronor 2022, där Stockholms slott står för den största ökningen, från 1,4 miljoner till drygt 1,9 miljoner.

Fick elräkning på 45 000 kronor: ”Det känns”

Oro efter stigande elpriserna.