Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kungen visar upp vrålåket – värd 1,7 miljoner

Kungen älskar att köra bil.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
BMW:n är av modellen M8 Competition Coupé.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kungen har skaffat ny bil.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Glida in med stil – det kan man nog säga att kung Carl Gustaf gjorde när han visade upp sin miljonbil under tisdagskvällen. 

Dessutom anlände han i bilen bara ett stenkast från sitt hem.

– Jag tycker det är väldigt skojigt att åka bil, det bästa jag vet, sa kungen nyligen i ” Värvet”. 

På tisdagskvällen anlände kung Carl Gustaf till Kina Slott i Stockholm för att få en förhandsvisning av Konstfacks utställning ”Någon annanstans – materiella tolkningar av Kina slott” – och han gjorde det i ett riktigt vrålåk. Dessutom ligger Kina Slott i Drottningholms slottspark – bara ett stenkast från kungafamiljens hem. 

Att vår svenska kung gillar bilar och att köra fort är ingen hemlighet. 

I hans ägor finns sedan tidigare en Shelby Mustang, en AC Cobra, en DeTomaso Pantera Ferrari 599 GTB och en Porsche 911 Targan, enligt Svensk Damtidning. 

Och sedan i maj i fjol har kungen även den glänsande blå BMW:en han anlände i: En M8 Competition Coupé. Lyxbilen har en V8-motor med 625 hästkrafter och en prislapp på 1,7 miljoner kronor. 

”Väldigt skojigt att åka bil”

Vrålåket sägs ha en ”superbilsprestanda”, gasar från 0-100 på 3,2 sekunder och har en toppfart på över 300 kilometer i timmen. 

– Jag tycker det är väldigt skojigt att åka bil, det bästa jag vet. För mig är det kanske en frihet, jag styr ju dit jag vill, berättade kungen nyligen i podcasten ”Värvet”. 

Dessutom har han och drottning Silvia åkt på bilsemestrar runtom i Frankrike de senaste tio åren och på vägen gör paret många avstickare för att ”återupptäcka Europa”.

Något kungen tycker lite mindre om däremot är höjder. 

– Jag tycker det är ruskigt besvärligt att bara bo på hotell, där man alltid ska visa den finaste sviten som alltid är högst upp. Den som förevisar, hotelldirektören säkerligen, öppnar dörren går fram till fönstret och drar undan gardinen för att visa på utsikten, då står jag längst in på toaletten och gömmer mig. Det absolut värsta jag vet, har kungen sagt i ”Värvet”.