Kungen väcktes av brandlarmet

Kungen fick ett dramatiskt uppvaknande på lördagsmorgonen.
Foto: Sven Lindwall
Kungen är just nu på besök i Abisko.
Foto: Anna-Karin Nilsson

ABISKO. Lördagsmorgonen blev allt annat än lugn för kungen.

Han väcktes av ett högljutt brandlarm.

– Vi fick snabbt information om att det var falsklarm, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Strax innan klockan sex på morgonen väcktes gästerna på Svenska turistföreningens fjällstation i Abisko av ett mycket högljutt brandlarm.

En av de som valt att övernatta på anläggningen för natten var ingen mindre än kung Carl Gustaf.

– Fläkten i köket valde att strejka i dag när frukosten höll på att tillagas, vilket gjorde att våra gäster fick vakna upp lite tidigare än planerat till en vacker morgon med strålande utsikt över Torneträsk och Lapporten, säger Magnus Ling, generalsekreterare på Svenska turistföreningen.

Magnus Ling var en av de som tog emot kungen i fredags kväll när kungen anlände till fjällstationen. På lördagsmorgonen väntar skoterfärd upp till Abiskojaure, där kungen ska inviga en tillgänglighetsanpassad fjällstuga som är en del av en 70-årspresent han fick förra året.

– Vi ser fram emot en fin invigning av tillgänglighetsanpassningen av STF Abiskojaure, säger Magnus Ling.

Under lördagen ska kungen ut på skoterfärd.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Hovet: "Falsklarm"

Hovets informationschef Margareta Thorgren säger:

– Brandlarmet gick men vi fick snabbt information om att det var falsklarm.

Redan klockan 08.00 ska kungen vara iklädd skoteroverall och skoterkängor för att sedan, tillsammans med en mindre delegation och ett antal journalister, åka till Abiskojaure.

– Dagen börjar tidigt och kungen ser fram emot besöket i den tillgänglighetsanpassade stugan i Abiskojaure, säger Margareta Thorgren.

Tillgänglighetsanpassad fjällstuga

Den tillgänglighetsanpassade stugan i Abiskojaure är en del av en 70-årspresent till kungen. Gåvan var ett fadderskåp till initiativet "Stötta Kungsleden" och gavs bort av Sveriges landshövdingar och Svenska turistföreningen (STF).

Initiativet har startats av STF och handlar om att rusta och bevara Kungsleden, den vandringsled som går genom fjällen i Lappland. Själva gåvan går oavkortat till att tillgänglighetsanpassa STF:s fjällstuga i Abiskojaure.