Kungen och Silvia åker på kärlekssemester i sommar

Sommarplanerna börjar arta sig för kungen och Silvia.

Efter 40-årsfirande av kronprinsessan Victoria åker kungaparet på semester till staden där de träffades för första gången: München.

– Det stämmer. Det är en privat resa, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia kommer att tillbringa stora delar av sin sommar på Sollidens slott på Öland.

Efter kronprinsessan Victorias officiella 40-årsfirande i dagarna två – den 14 och den 15 juli – har kungaparet några dagar innan det bär av till München i Tyskland.

Expressen erfar att kungen och drottningen reser i väg den 23 juli och stannar i München i tre dagar.

– Det stämmer att kungen och drottningen ska resa till München. Det är en privat resa, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Men det är ingen officiell resa – det är en privat resa som kungen och drottningen gör ihop utanför sina officiella roller.

Kungen: "Det sa klick"

Resan är speciell för kungaparet eftersom det var i München som dåvarande kronprins Carl Gustaf träffade Silvia Sommerlath, som hon då hette, för första gången. 

I juni 2017 är det 45 år sedan. Det var under sommar-OS i München som "det sa klick", som kungen själv har uttryckt sig.

– Han tittade på mig med kikaren från en och en halv meters avstånd, har drottning Silvia i efterhand avslöjat om kungens försök att bekanta sig med henne.

Men det finns vissa officiella delar inplanerade under resan. Bland annat deltar kungen och drottningen vid en välgörenhetskonsert.

Biljettintäkter till välgörenhet

Jazzkonserten äger rum på Prinzregententheater till förmån för två initiativ som drottning Silvia står bakom. Dels organisationen Childhoods verksamhet i Tyskland, dels ett dagboende för demenssjuka i München.

Biljettintäkterna från konserten går till initiativen.

– Det är en privat resa i kombination med att de närvarar på den här konserten. Det gör de i sina officiella roller, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.