Kungen hyllas för sitt beslut i Indien

Kungen och drottningen besöker Indien.
Kungaparet befinner sig just nu på statsbesök i Indien.
Foto: SUVAD MRKONJIC/TT / TT NYHETSBYRÅN
När kungen anlände till landet väckte han genast stor uppmärksamhet.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

När kungen anlände till Indien väckte han genast stor uppmärksamhet.
Bilder på honom från flygplatsen har nu fått stor spridning i landet – på grund av en särskild detalj:

Att kungen bär sina egna väskor har väckt en diskussion om synen på social status, rapporterar NDTV.

– Det är inga konstigheter att jag bär min portfölj själv, låter kungen hälsa genom Kungahusets informationschef Margareta Thorgren.

Då kungen landade på flygplatsen i Delhi för ett statsbesök i Indien under gårdagen rönte han stor uppmärksamhet – men inte av de mest självklara anledningarna.

När fotografer fångade honom på bild uppmärksammades nämligen något av en kulturkrock, och fotografierna har nu blivit mycket omtalade i Indien.

”När Sveriges kung landade i Delhi vann de virala fotona folks hjärtan”, skriver bland andra India Today

Det är flygbolaget Air India som först lagt upp fotona på Twitter. ”Ett väldigt stolt ögonblick för Air India när vi hade en speciell gäst ombord”, skriver bolaget.

https://twitter.com/airindiain/status/1201328064442986496

Kungen: ”Det är inga konstigheter”

Under fotot började kommentarerna genast rassla in – då detaljen i bilden uppmärksammades. Att kungen själv, och ingen annan, bar sina väskor fick många att reagera.

Under fotot kommenterar bland andra Tarun Vijay, en indisk författare, och skriver att han imponerats av kungens agerande: ”Stort ögonblick. Och jag märkte. Kungen bär sin väska! Fin lärdom. Imponerad.

Genom Kungahusets informationschef Margareta Thorgren låter kungen hälsa att han personligen inte tycker att det var något märkvärdigt – trots uppmärksamheten händelsen skapat i Indien.

– Jag vill veta var mina viktiga papper är. Det är så lätt att de försvinner, därför vill jag ha kontroll över dem själv. Det är inga konstigheter att jag bär min portfölj själv.

Hyllas som jordnära

Trots att landets konstitution sedan 1950 slår fast att inga människor ska diskrimineras mot bakgrund av deras religion, etnicitet, kön, eller kast, präglas landet fortfarande av en strikt syn på social hierarki, enligt BBC.

Även NDTV har rapporterat om händelsen, och konstaterar att Sveriges kung blivit hyllad av många då han uppfattats som jordnära på grund av händelsen – samt att många också tagit tillfället i akt att diskutera synen på social status mot bakgrund av den.

Washington Post har tidigare i höst rapporterat kring Indiens kastsystem i en nyhetsanalys, och skriver att människor med lägre status fortfarande blir marginaliserade i landet. Att den sittande premiärministern Narendra Modi fått stort stöd från väljare genom sin strategi att försöka se bortom kastsystemet och gynna hela landet, kan tidningen även konstatera.

För kungen och drottningen väntar ett stort program med fokus på hållbarhetsfrågor samt innovationsfrågor, och besök med flera ministrar i regeringen. Kungaparet är inbjudet av president Ram Nath och stannar i landet till den 6 december. Med på resan är även utrikesminister Ann Linde och näringslivsminister Ibrahim Baylan, med flera.