Kungavännen Anders Lettström i grannfejd

Finansmannen och vd:n Anders Lettströms lägenhet fick stora skador i en brand förra året.
Foto: OLLE SPORRONG
Anders Lettström är god vän med kung Carl Gustaf.
Foto: OLLE SPORRONG
Flygbild över Östermalm i Stockholm.
Foto: / JOAKIM BERGLUND / FOTOFLYGET EXPRESSEN

Kungavännen Anders Lettström råkade ut för en brand i sin Östermalmslägenhet. 

Efter olyckan har Lettström hamnat i en tvist med bostadsrättsföreningen – och nu stämmer han sina grannar.

– Jag tröttnade på att diskutera med dem, säger Lettström. 

Föreningen är förvånad över stämningen: 

– Vi har ersatt honom enligt den uträkning vårt försäkringsbolag gjort, säger föreningens ordförande Birgitta Engqvist. 

Finansmannen och vd:n Anders Lettström, tillika barndomsvän med kungen, drabbades i mars i fjol av en brand i sin lägenhet på Östermalm i Stockholm. Branden startade i köket och har lett till stora skador. 

Branden har utretts av ett försäkringsbolag och beskrivs som en ren olyckshändelse. Lettström har begärt att bostadsrättsföreningen ska stå för reparationerna som krävdes för att återställa köket och lägenheten. 

Men Lettström är inte nöjd med svaren från föreningen och har nu valt att stämma sina grannar i Stockholms tingsrätt. I stämningsansökan framgår det att Lettström kräver att föreningen reparerar lägenheten och ersätter honom för de månadsavgifter som han betalat under perioden då lägenheten var brandskadad och köket obrukbart. 

– Jag tröttnade på att diskutera med dem, så det var därför jag skickade in en stämning, säger Lettström och förklarar: 

– Jag har upprepade gånger sagt att ”det här inte är okej, det är ni som ska betala det här, inte jag. Ni ska också svara för att det blir iordningställt, det är inte jag som har ansvar för det”. Men det händer ingenting.


LÄS MER: "Hade vi vetat hade vi hållit honom i handen"

Kung Carl Gustaf tillsammans med barndomsvännen Anders Lettström.
Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

Föreningen betalade Lettström

Bostadsrättsföreningens ordförande Birgitta Engqvist är förvånad när hon nås av beskedet om stämningen. Engqvist vill inte kommentera vilken dialog som varit mellan föreningen och Lettström, men uppger att föreningen betalat Lettström en hemlig summa för skadorna. 

I stämningen hävdar Lettström att föreningen vägrat reparera lägenheten, men ordförande Birgitta Engqvist menar att man kommit överens om en summa för skadorna och att Lettström själv tagit på sig att reparera våningen. 

–  Vi har ersatt honom enligt den uträkning vårt försäkringsbolag gjort avseende kostnaden för återställande av lägenheten, säger Birgitta Engqvist. 

Anders Lettström uppger att han mottagit cirka 60 000 kronor, men att det är irrelevant eftersom hans våning inte är reparerad än.  

– Jag har inte krävt dem på någonting i form av ersättningar, utan jag har krävt att de ska ställa i ordning lägenheten och jag har krävt dem på den bostadsrättsavgift som de tagit ut när lägenheten varit obrukbar, säger han och avfärdar försäkringsbolagets uträkning.  

I stämningen hävdar Lettström att föreningen vägrat reparera lägenheten.
Foto: TOMMY PEDERSEN

Experten: ”Finns undantag”

Sofie Kjellin, chefsjurist vid HSB:s riksförbund, är specialiserad på juridik i bostadsrättsföreningar och har följt flera likartade tvister. Hon kan inte uttala sig om det specifika fallet, men berättar att huvudregeln vid skador i bostadsrätter är att innehavaren står för reparationerna. 

– Det finns undantag som gäller vid exempelvis brandskador. Då ska bostadsrättsföreningen reparera skadorna som uppstått, om man inte kan visa att bostadsrättsinnehavaren varit vårdslös. Men bostadsrättsföreningen har inte större ansvar än att man ska återställa till motsvarande skick som var innan branden. 

Sofie Kjellin konstaterar vidare att det inte är är glasklart rent juridiskt vad som gäller när en förening betalat ut pengar till en bostadsrättsinnehavare för att låta denne reparera skadan. 

– Det är rätt spännande det här fallet, eftersom rättsläget är något oklart.