Kungaparet på statsbesök i Tyskland

Foto: Sven Lindwall
Drottning Silvia återvänder till hemlandet Tyskland.
Foto: Kristofer Sandberg
Men några privata besök blir det inte, hennes schema är nämligen för pressat.
Foto: Christian Örnberg

BERLIN. I dag landade kungaparet i Tyskland där de ska genomföra ett statsbesök. Det är ett intensivt program som väntar kungaparet under onsdagen, med många ceremoniella inslag.

Klockan 10.15 på förmiddagen nuddade statsplanet tysk mark. Därmed kunde Sveriges statsbesök i Tyskland börja. Eskorterade av tyska flygvapnet och välkomnade av en salut på 21 skott klev kungaparet ut på Tegels flygplats i Berlin.

De reser till statsbesöket i Tyskland på inbjudan av förbundspresident Joachim Gauck. När de landade möttes de upp av hans stabschef, statssekreterare David Gill, Tysklands ambassadör i Sverige Hans-Jürgen Heimsoeth med fru och protokollchef Jürgen Christian Mattens med fru.

Kungaparet såg glada och förväntansfulla ut när de anlände till flygplatsen och vinkade till det stora medieuppbåd som väntade på de vid flygplatsen.

Intensivt program väntar

Det är ett intensivt program som väntar kungaparet under onsdagen, med många ceremoniella inslag. Till exempel väntar en välkomstceremoni på Schloss Bellevue, därefter besök vid Pariser Platz/Branderburger Tor, besök vid Humboldt-Forum samt ett möte med Angela Merkel och utrikesminister Margot Wallström. På kvällen bjuder förbundspresident Joachim Gauck in till statsbankett på Schloss Bellevue.


LÄS MER: Ebba von Sydow gör program om kungafamiljen


För kungaparet är besöket väldigt speciellt. Dels för att Tyskland är en av Sveriges absolut viktigaste handelspartners, dels för att både kungen och drottningen har personligt starka band till Tyskland.

Kungens mamma, prinsessan Sibylla, föddes i Tyskland. Drottning Silvia själv är född här – i Heidelberg i Baden i Tyskland. För henne blir det ett väldigt kärt återseende av sitt hemland.


Kungaparet är populära

Kungaparet är populära här, i synnerhet drottning Silvia. Tyskarna, som inte har något eget kungahus, betraktar henne nästan som sin egen drottning.

– Drottningen är väldigt sympatisk. Hon har hjälpt kungen med mycket genom åren, säger Daniela Müller-Liebenau, 60, från Hamburg.

Flera tyskar är väldigt förväntansfulla över att kungaparet nu ska dyka upp – och hoppas få en glimt av kungen och drottningen under det fyra dagar långa statsbesöket.

– Jag tycker att de gör massor av bra saker. Besöker barn och sjuka till exempel. De gör mycket bra för Sverige, säger Yvonne Wiesbaum, 51, från Berlin.

FAKTA

Över 100 journalister från internationella mediehus är ackrediterade till statsbesöket i Tyskland. Majoriteten är tyska journalister – som fullständigt älskar möjligheten att få träffa den svenska kungen och drottningen.

Läsarna är nämligen väldigt intresserade av vårt svenska kungapar.

– De tyska läsarna är väldigt intresserade av den svenska kungafamiljen. Jag läser artiklar om dem varje dag nästan, säger Silke Bigalke, korrespondent i Stockholm för tyska dagstidningen Süddeutsche Zeitung.

Flera av deras journalister bevakar statsbesöket som börjar i dag. Huvudpersonen för tyska journalister är, förstås, drottning Silvia.

– Hon är född i Tyskland och många betraktar henne som en förebild. Alla vet vem hon är och många är väldigt glada för att hon kommer till Tyskland. Det är många som försöker få en skymt av henne när hon än är i Tyskland.

Silke Bigalke mötte kungaparet inför statsbesöket för en intervju på Slottet för några veckor sedan.

– De var trevliga och mer öppna än vad jag förväntade mig. Speciellt kungen som verkligen sa vad han tyckte och tänkte.