Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kungaparet deltar vid prins Philips minnesstund

Kung Carl Gustafs hälsning till de som förlorat någon nära: ”Jag hoppas att så många som möjligt i vårt land får möta det nya året med hopp och tillförsikt”.
Prins Philip, hertig av Edinburgh, avled den 9 april 2021.
Foto: ARTHUR EDWARDS / AP TT NYHETSBYRÅN
Svenska kungaparet, kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia.
Foto: E-Press/IBL
Då prins Philip avled under pandemin kunde kung Carl Gustaf och drottning Silvia inte delta vid prinsens begravning.
Foto: ANDERS WIKLUND /TT / TT NYHETSBYRÅN
Prins Harry kommer på grund av oron över säkerhetsskälen, då han inte längre får hjälp med personskyddet i Storbritannien, att avstå från att närvara vid hans farfars minnesceremoni.
Foto: I-IMAGES / POLARIS / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES

Det har snart gått ett år sedan prins Philip av Storbritannien gick bort, 99 år gammal.

Nu planerar det brittiska kungahuset en minnesstund för att hedra den avlidna hertigen, och bland gästerna finns det svenska kungaparet.

– Kungen och drottningen ser det som ett fint sätt att få åka dit och delta vid ceremonin, säger Margareta Thorgren, informationschef på Kungahuset.

Prins Philip, hertig av Edinburgh, gick bort den 9 april 2021. Då den 99 år gamla prinsen avled i början av coronapandemin fick endast 30 personer närvara vid hans begravning.

Nu när Storbritannien slopat pandemilagarna kommer det brittiska kungahuset att arrangera en minnestund för prins Philip den 29 mars. Vilket blir första gången hans familj, vänner och kolleger kan samlas för att tillsammans hedra minnet av honom.

Prins Harrys fortsatta frånvaro

En medlem i kungafamiljen som inte kommer att närvara vid minnesstunden är prins Harry.

Till följd av avhoppet från det brittiska kungahuset, får prinsen och hans familj inte längre hjälp med personskyddet. Tidigare i år uttryckte prins Harry sin oro kring sin familjs säkerhet om de reser till Storbritannien. Han har därför valt att avstå från att återvända till sitt hemland, vilket även inkluderar närvaro på hans farfars minnesstund.

Trots prinsens frånvaro från Storbritannien och kungahuset, har andra kungligheter runtom i Europa bekräftat att de kommer att närvara vid ceremonin.

Svenska kungahuset tackar ja till inbjudan

Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia, som inte kunde närvara vid prinsens begravning, var tidiga med att tacka ja till minnesstunden.

– Nu har det engelska hovet med drottning Elizabeth bjudit in kungen och drottningen till minnesceremonin i mars. Kungen och drottningen ser som ett fint sätt att få åka dit och delta vid ceremonin, säger Margareta Thorgren, informationschef på Kungahuset.

Andra kungligheter som också bekräftat att de kommer att delta vid ceremonin är den nederländska kungafamiljen.

Se mer kungligt: Prins Harrys nya jobb i USA

Prins Harry vändning efter att ha lämnat kungahuset – nya jobbet