Kungafamiljen tände ljus för pandemins offer

Carl Gustaf och drottning Silvia fick coronavaccin i mitten av januari.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Gudstjänsten på Drottningholm.
Foto: SVT
Carl-Philip läste en bön.
Foto: SVT

I ett år har Sverige kämpat mot coronapandemin.

Till minne av det första rapporterade dödsfallet i covid-19 uppmärksammade kungahuset årsdagen med en gudstjänst på Drottningholm. 

En del av familjen saknades då kronprinsessan Victoria och Daniel under torsdagen testat positivt för viruset. 

Det har nu gått ett år av pandemi, den 11 mars 2020 fick Sverige sitt första bekräftade dödsfall med covid-19. Ett år av dödsfall, restriktioner och sorg. I dag har Sverige över 13 000 rapporterade dödsfall med covid-19. 

Kungen, drottning Silvia, prinsessan Christina och hennes man Tord Magnuson. Och så prinsessan Sofia och prins Carl Philip som ersatte Victoria och Daniel, som har konstaterats sjuka i covid-19 under torsdagen.

Under ceremonin tände kungafamiljen ljus och kung Carl Gustaf läste en psalm. 

– Vi ber för alla i vårt land för alla i vårt land som avlidit i covid-19. För deras familj, vänner och arbetskamrater, sa Carl-Philip. 

Kungaparet tände ljus.
Foto: SVT
Prinsessan Christina och Carl-Philip.
Foto: SVT

Åkte till Stenhammars slott 

Nar pandemin bröt ut i Sverige i mars isolerade sig kung Carl Gustaf, 74, och drottning Silvia, 77, på Stenhammars slott. De återvände till Drottningholm först i september.

– Vi var i karantän på Stenhammar. Vi var alldeles ensamma. Vi hade en snäll granne som handlade åt oss, men annars var det bara vi själva som tog hand om oss själva, säger drottningen i TV4-dokumentären ”Kungahuset 2020”.

Kungaparet ägnade tiden åt att promenera och laga mat. Kung Carl Gustaf hade huvudansvaret för matlagningen.

– Vi hade ju ett så tufft program dagarna innan med mottagningar, intervjuer, stora middagar, jubileer. Och plötsligt ingenting, vi var i karantän och kände oss plötsligt som riktiga pensionärer. Jag har aldrig känt mig så 70 plus, säger hon.

Fick vaccin i januari 

I mitten av januari fick kungen och drottningen coronavaccin. En nyhet som först rapporterades om på kungahusets officiella Instagramkonto

”Den stora vaccineringen mot covid-19 är nu i gång runtom i vårt land. Det är min förhoppning att alla som har möjlighet att vaccinera sig under dessa kommande månader väljer att göra det, så att vi tillsammans och så snart som möjligt kan komma igenom denna svåra tid.”

Margareta Thorgren, presschef på hovet, förklarade då att kungaparet mådde bra efter vaccinationen. 

 De har vaccinerats på Stenhammars slott, där kungaparet just nu befinner sig. De kommer också att vara där en tid framåt, sa hon då och fortsatte:

– Det här är en planering som har pågått under en tid för kungaparet, i och med att de är i riskgrupp 70+.