Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kronprinsessan besökte stjärnrestaurangen i USA

Här besöker kronprinsessan restaurangen Aska i det trendiga området Williamsburg i Brooklyn, New York.
Foto: Anne-Sofie Näslund
Kronprinsessan Victoria besöker i veckan New York. Syftet är en rad möten i rollen som ambassadör för FN:s hållbarhetsmål.
Foto: Anne-Sofie Näslund

NEW YORK. Fänkål eller krondill?

Gott luktar det i alla fall, konstaterar kronprinsessan Victoria under besöket i Brooklyn.

– I thought it was… ”krondill”, säger hon.

Kronprinsessan Victoria besöker i veckan New York. Syftet är en rad möten i rollen som ambassadör för FN:s hållbarhetsmål. Men Victoria ville också få in lite ”Sverigefrämjande aktiviteter” eftersom de senaste besöken i USA nästan enbart har handlat om klimatfrågor.

Hon ska därför själv ha satt sig in i olika alternativ och direkt nappat när svenska konsulatet föreslog ett besök på restaurang Aska i det trendiga området Williamsburg i Brooklyn, New York. Restaurangen drivs av den svenska stjärnkrögaren Fredrik Berselius – och är belönad med dubbla Michelin-stjärnor. 

Kronprinsessan: ”Jag skulle också älska det här”

På så sätt slog Victoria två flugor i en smäll. Restaurangen erbjuder nämligen inte bara skandinaviska smaker – de har också ett tydligt hållbarhetstänk och odlar sina egna örter och grönsaker i en trädgård några minuter från restaurangen. 

Victoria med mästerkocken Fredrik Berselius från Michelinprisade Brooklynrestaurangen Aska.
Foto: PONTUS HÖÖK/TT / TT NYHETSBYRÅN

I trädgården fick kronprinsessan en guidad tur av Fredrik Berselius. Hon verkade förundrad över den gröna oasen – bara ett stenkast från den hårt trafikerade Williamsburg Bridge som leder över till Manhattan.

– Ni har till och med fjärilar. Och fåglar! Jag skulle också älska det här, sa hon. 

Hon ställde flera frågor om hur restaurangen arbetar och tar tillvara på det som kan närodlas utifrån de olika säsongerna.

– Så svenskt, utbrast hon plötsligt och luktade på en blommande buske.

De amerikanska medarbetarna förklarade att alla svenska inslag i trädgården är tack vare Aska. 

– Det luktar så gott, fortsatte Victoria. 

– Det är fänkålsblommor, förklarade Fredrik Berselius. 

Foto: PONTUS HÖÖK/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PONTUS HÖÖK/TT / TT NYHETSBYRÅN
I trädgården fick kronprinsessan en guidad tur av Fredrik Berselius.
Foto: PONTUS HÖÖK/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kronprinsessan Victorias förväxling 

Kronprinsessan erkände då att hon misstagit växten för krondill.

– I thought it was… ”krondill”, sa hon när hon inte kom på det engelska ordet. Men nu känner jag ju att det luktar fänkål.

Efteråt berättade Fredrik Berselius att Victoria visade ett stort intresse för hela verksamheten – men särskilt när det kom till hållbarhetstänket. 

– Vi jobbar för att göra hela restaurangen till en hållbar miljö på alla sätt, från hur vi handskas med mat till långsiktiga mål. Det ville kronprinsessan veta mer om.

– Men vi pratade också om Brooklyn, hur New York har förändrats och hur Brooklyn fungerar i kontrast till Manhattan. 

Hur upplevde du hennes engagemang?

– Hon var extremt intresserad och pratade med bönderna som driver odlingen. Hon verkar mycket delaktig i allt som rör hållbarhet. Dessutom visade hon ett stort intresse för Brooklyn.

Vad blev det för mat?

– Vi åt bland annat ostron med krusbär och kärleksört till salladstjälk med finsk kaviar och fermenterad vit sparris. Till efterrätt blev det björkglass med svart trumpetsvamp. Hon älskade det, så det var verkligen roligt. 

Kronprinsessans resa fortsatte under dagen med ett besök på Gateway som är Svensk-amerikanska handelskammaren i New Yorks mötesplats för företag som vill etablera sig på den amerikanska marknaden. I kväll blir det middag hos generalkonsul Leif Pagrotsky på svenska residenset. Under fredagen väntar en minnesceremoni  för FN:s tidigare generalsekreterare Kofi Annan.