Kronprinsessan Victorias starka budskap: ”Är en nödsituation”

Fältsjukhuset beräknas kunna ta emot 600 patienter. Här inspekterar kronprinsessparet fältsjukhuset i Älvsjö.
Kronprinsessan Victoria talade via länk på konferensen, som hölls helt digitalt.
Kronprinsessan Victoria.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kronprinsessan Victoria tillsammans med Katarina Luhr, Stockholms miljö- och klimatborgarråd, och Cecilia Chatterjee-Martinsen, Wateraid Sveriges generalsekreterare, på världsvattendagen i mars 2019.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Fiskenät.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Kronprinsessan Victoria brinner för miljöfrågor.

När hon medverkade på en klimatkonferens under måndagen var hennes budskap tydligt.

– Vi får nog tyvärr säga att vi nu befinner oss i vad som är, eller snart kommer att vara, en nödsituation för planeten.

Kronprinsessan Victoria är en av FN:s ambassadörer för arbetet med FN:s globala hållbarhetsmål.

Under måndagen deltog hon vid konferensen ”Agenda 2030 – hållbar omställning på vetenskaplig grund”, arrangerad av Formas. Konferensen hölls digitalt på grund av pandemin och inleddes av klimat- och miljöminister Isabella Lövin.

Victoria talade under konferensen

Victoria, som gärna och ofta engagerar sig i miljöfrågan och specifikt i frågor som rör havsmiljön – höll ett tal under konferensen. Hon knöt an till coronakrisen och det globala arbetet för att bekämpa viruset – och manade till samarbete.

– Det sägs att nöden är uppfinningarnas moder. Så är det nog. Men nöden är också en oerhört stark drivkraft för samarbete, sa kronprinsessan i talet.

Hon menade att det är viktigt att företag som investerar stort för att ställa om sin produktion till mer miljövänlig måste vara säkra på att det sker med vetenskaplig grund, av oberoende forskare. Hon lyfte fram initiativet SeaBOS – Seafood Business for Ocean Stewardship, som innebär att världens tio största fiske- och sjömatsföretag tillsammans försöker få till bättre fångstmetoder och minska användningen av antibiotika i fiskodlingen.

– Jag vill verkligen understryka hur viktiga forskarna har varit för att möjliggöra det här samarbetet. De är ingen ”extra feature”. Utan de spelar en helt avgörande roll, sa Victoria i talet.

Hon påpekade att det är en lång väg kvar att gå innan de globala hållbarhetsmålen för 2030 är uppnådda.

– Men, precis som med coronaviruset så är det här ett problem, som måste lösas. Det finns helt enkelt inga alternativ.

Här är prinsessan Estelle, 7, uppe och hoppar – med sina kryckor.

FN:s globala hållbarhetsmål

I januari 2016 utsågs Kronprinsessan av FN:s dåvarande generalsekreterare Ban Ki-moon till en av 17 ambassadörer för arbetet med FN:s globala hållbarhetsmål. 

Ambassadörernas uppgift är att på olika sätt främja FN:s mål för hållbar utveckling, Agenda 2030. Från 2019 ingår Kronprinsessan i alumnigruppen.

Som alumni fortsätter Kronprinsessan att särskilt fokusera på hållbarhet, havs- och fiskefrågor.

Källa: Kungahuset.