Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kronprinsessan på seminarium för klimatet

Kronprinsessan Victoria deltar i ett klimatseminarium på måndagen.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Victoria delar intresset för klimatet med sin pappa, kung Carl Gustaf.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Förra veckan besökte kungligheten ett avloppsreningsverk utanför Stockholm.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Klimatet står på Kronprinsessan Victorias schema för måndagen.

Kungligheten deltar under ett möte för att diskutera klimatarbete med bland annat Helen Clark, Nya Zeelands före detta premiärminister.

– Kronprinsessan kommer att vara där och lyssna och inhämta information, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Kronprinsessan Victoria deltar under måndagen i ett klimatseminarium som hålls av Stockholm Environment Institute, SEI, och Nya Zeelands ambassad. 

På plats vid Garnisonen i Stockholm närvarar även Peter Eriksson, minister för internationellt utvecklingssamarbete, och Nya Zeelands före detta premiärminister Helen Clark.

Under mötet på två och en halv timme ska den pressande frågan om jordens framtid diskuteras. Bland annat handlar det om hur man ska klara av att nå Parisavtalets mål med en maxuppvärmning på 2 grader. Frågan om hur länder ska stötta varandra i klimatarbetet kommer också att lyftas.

– Kronprinsessan kommer att vara där och lyssna och inhämta information, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Delar intresset med kungen

Kronprinsessan syns ofta i sammanhang där klimatet sätts under luppen. 

Förra veckan besökte kronprinsessan ett avloppsreningsverk i Henriksdal utanför Stockholm. Under en rundtur fick kungligheten lära sig om hur vattnet i staden renas och hur man arbetar för att nå miljö- och klimatmål.

Kronprinsessan Victoria på besök vid ett avloppsreningsverk i Henriksdal utanför Stockholm.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Enligt Margareta Thorgren är miljöintresset något som kungligheten delar med sin pappa, kung Carl Gustaf.

– Kungen tillsammans med kronprinsessan har ju det gemensamt. Kungen sedan 70-talet och det är något som kronprinsessan Victoria kommer att föra vidare. Hon är ju dessutom en av FN:s ambassadörer för Agenda 2030, säger Margareta Thorgren.

Tidigare i februari besökte Kronprinsessan också två avfallsanläggningar i Stockholm för att kontrollera hur kommunen hanterar sitt hållbarhetsansvar. Då syntes kungligheten gräva runt i en stor kruka med biokol som används till näring för stadens träd och växter.

– Det var ett jättespännande besök, väldigt intressant, sa Ulrika Näsholm, informationssekreterare vid Hovet då.

Kronprinsessan undersökte Stockholms hållbarhetsarbete vid en biokolsanläggning i Högdalen i februari.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA