Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Drottningen ville att Harry och Meghan skulle stanna i kungafamiljen

På måndagen höll drottning Elizabeth i ett krismöte med kungafamiljen.
Drottning Elizabeth stöder Harry och Meghans beslut.
Foto: PAUL MARRIOTT/SHUTTERSTOCK
Prins Harry och Meghan meddelade i onsdags att de inte längre vill vara ”seniora” medlemmar av det brittiska kungahuset, och att de tänker flytta till Nordamerika.
Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Krismötet kommer ske i dag på drottningens gods Sandringham i Norfolk.
Foto: ANDY RAIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

På måndagen samlades den brittiska kungafamiljen för ett krismöte om prins Harry och hertiginnan Meghans framtid.

Efteråt har drottning Elizabeth offentliggjort ett uttalande om mötet:

”Min familj och jag stöder fullkomligt Harry och Meghans vilja att skapa ett nytt liv som ung familj”, skriver drottning Elizabeth enligt The Guardian.

Prins Harry har för första gången träffat drottning Elizabeth II, prins Charles och prins William sedan han via Instagram meddelade att han ”slutar” som kunglighet.

Syftet med mötet, som hölls på måndagen, var att komma fram till hur prins Harry och Meghans framtida roll ska se ut.

Hertigen och hertiginnan av Sussex ska ha ”fått nog” och inte sett någon annan utväg – medan framför allt prins William har beskrivits som mycket upprörd över hur hans lillebror och svägerska skött kommunikationen kring beslutet.

Drottningen: ”Väldigt konstruktiva diskussioner”

Mötet inleddes klockan 14 lokal tid vid Sandringham House i Norfolk. En anledning till tidsbestämmelsen var att Meghan skulle kunna delta per telefon från Kanada, och att mötet skulle vara klart innan klockan 17, då drottning Elizabeth förbereder sig för middag. 

Och några minuter innan klockan 17 meddelade reportrar på plats att mötet hade avslutats, rapporterar The Guardian.

Kort därefter kom sedan ett offentligt uttalande från drottning Elizabeth:

I dag har min familj haft väldigt konstruktiva diskussioner om framtiden för mitt barnbarn och hans familj. 

Min familj och jag stöder fullkomligt Harry och Meghans vilja att skapa ett nytt liv som en ung familj. Trots att vi hade föredragit att de fortsatte att vara heltidsarbetande medlemmar av den kungliga familjen, respekterar och förstår vi deras önskan att leva ett mer självständigt liv som familj medan de förblir en värdefull del av min familj.

Harry och Meghan har klargjort att de inte vill vara beroende av skattebetalarna i deras nya liv.

Det har därför beslutats att det kommer att ske en övergångsperiod, under vilken hertigparet Sussex kommer att tillbringa tid i Kanada och Storbritannien.

Dessa är komplexa frågor för min familj att lösa och det finns en del mer arbete att göra, men jag har bett om att ett slutgiltigt beslut ska nås inom de kommande dagarna.”

https://www.instagram.com/p/B7EaGS_Jpb9/

”Harrys hjärta krossat”

För prins Harry ska det ha varit särskilt svårt att ta beslutet om att dra sig tillbaka från kungafamiljen. Enligt en källa till The Times ser han gärna att paret fortsätter att ha någon form av roll inom hovet.

– Hon (Meghan) vill lämna, säger en källa till The Times. 

– Han (Harry) är under enorm press att välja. Det är så tråkigt. Han älskar drottningen, säger källan och tillägger:

– Jag tror att det på riktigt kommer krossa hans hjärta att lämna. Jag tror inte att det är vad han verkligen vill. Jag tror att de vill ha någon form av mellanting. 

Varken drottningen, prins Charles eller prins William fick förvarnades om att prins Harry och Meghan skulle offentliggöra sina planer.

Drottningen, och resten av kungafamiljen, hade bett prins Harry att vänta tills att de hunnit diskutera parets nya roll. Men i stället fick de höra om beskedet via medierna – på kvällen innan hertiginnan Kates födelsedag.

Vill flytta till USA – efter Trump

Sedan dess har hertigparet har bland annat gjort klart att de planerar att flytta till Nordamerika på deltid.

På kort sikt innebär det en flytt till Kanada, men framöver ska det finnas planer på att flytta till Meghans hemstad, Los Angeles, enligt en källa.

USA-flytten beror dock på hur det går i presidentvalet i år. Meghan vill nämligen inte bo i USA om Donald Trump är president, rapporterar Daily Mail.

Enligt uppgifter till tidningen vill prins Charles och William inte gå med på att låta brittiska skattebetalare stå för notan för parets polisbeskydd.

Meghan och Harry verkar dock ha funnit hjälp i Kanadas premiärminister, Justin Trudeau, som har gått med på att betala för de säkerhetsinsatser som krävs på kanadensisk mark, rapporterar The Evening Standard. 

Meghan och Harry: ”Kungafamiljen är rasistisk”

Via sin vän, ITV-journalisten Tom Bradby har Meghan och prins Harry hotat med att ”berätta allt” i en tv-intervju, om de inte är nöjda med måndagens överenskommelse.

Det var Tom Bradby som intervjuade paret under deras besök i Sydafrika och som fick Meghan att darra på läppen när han frågade henne hur hon mådde – en indikator på vad som komma skulle enligt kungliga experter. 

Det ska dock inte vara Bradby som är aktuell för den stora intervjun, utan Oprah Winfrey – en vän till Meghan som även gästade parets bröllop.

– Harry och Meghans representanter har hört av sig till alla stora tv-kanaler i USA för att utforska möjligheterna kring en djupgående ”med-alla-fel-och-brister”-intervju, säger en kunglig källa till Daily Mail.

– Meghan känner att hon har blivit nedtystad, och är inte längre beredd att hålla mun. Hon och Harry anser att kungafamiljen har varit rasistiska och sexistiska. 

”Falsk artikel”

Inför mötet hade både prins Harry och William uttalat sig angående en artikel i dagens The Times, där hertigen av Cambridge anklagades för att haft ”en mobbnings-attityd” gentemot sin lillebror och svägerska.

”Trots tydliga dementier, publicerades en falsk artikel i en brittisk tidning i dag som spekulerade kring relationen mellan hertigen av Sussex och hertigen av Cambridge. 

”För två bröder som bryr sig så mycket om problemen kring mental hälsa är användandet av den här typen av språk stötande och potentiellt skadligt”, skriver de i ett uttalande.

Kritiken mot Meghan och Harry efter beslutet:

Britternas ilska: ”Slag i ansiktet”