Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kravet på kungens fru: Bär inte jättediamanten

Regenterna och tronföljden – här är brittiska kungahuset
Kung Charles och frun Camilla.
Foto: TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK

Kung Charles fru Camilla uppmanas att inte bära den kontroversiella Cullinan-diamanten under nästa veckas statsbesök.

– Det vore som att spotta alla sydafrikaner i ansiktet, säger fackförbundstoppen Zwelinzima Vavi till Telegraph.

Cullinan, den största diamant som någonsin har utvunnits, hittades i Sydafrika 1905. 

Ädelstenen var på 3 106 karat i oslipat skick. 

Cullinan delades senare upp i 105 delar varav två av de största, "Afrikas stora stjärna" och "Afrikas andra stjärna", ingår i Storbritanniens kronjuveler. Övriga sju större stenar är monterade i smycken som tillhör den brittiska kungafamiljen.

När medlemmar av brittiska kungahuset möter utländska dignitärer bär de ofta smycken som anspelar på ländernas relation.

Drottning Elizabeth bar exempelvis Cullinan-diamanterna när Nederländernas kung Willem-Alexander besökte Buckingham Palace 2018 eftersom ädelstenen delades upp i Amsterdam.

Men efter Elizabeths död i september startades en namninsamling som kräver att Cullinan-diamanterna ska återlämnas till Sydafrika för att placeras i ett museum. Namninsamlingen har i nuläget knappt 8 000 underskrifter.

Cullinan, den största diamant som någonsin har utvunnits, var på 3 106 karat i oslipat skick.
Foto: Wikimedia

”Det vore som att spotta alla sydafrikaner i ansiktet”

Nu uppmanas kung Charles fru Camilla att inte bära Cullinan-diamanterna under nästa veckas statsbesök av Sydafrikas president Cyril Ramaphosa.

Sydafrikanske fackförbundstoppen Zwelinzima Vavi, vars pappa arbetade i gruvindustrin under apartheid-eran, säger att det ”vore en mycket olycklig påminnelse” om landets koloniala förflutna om Camilla bär diamanterna.

– Det vore som att spotta alla sydafrikaner i ansiktet, säger Zwelinzima Vavi.

Politiske kommentatorn Susan Booysen från Sydafrika säger att det är ”svårt att föreställa sig” att Camilla skulle bära Cullinan-diamanterna.

– Med tanke på Sydafrikas historia och kolonialväldets konsekvenser är jag säker på att det skulle chocka herr Ramaphosa och många andra sydafrikaner. Det borde inte vara möjligt att detta skulle kunna inträffa, säger Susan Booysen.

Buckingham Palace har inte meddelat vilka smycken de brittiska kungligheterna kommer att bära under statsbesöket.

Äggar kung Charles – grips av polisen