Källa: Prinsen fick kasse med kontanter av schejk

Tronföljden och kungafamiljen – här är brittiska kungahuset
Prins Charles.
Foto: TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK
Schejk Hamad bin Jassim bin Jaber al-Thani.
Foto: Wikimedia

Prins Charles tog emot väskor och kassar fyllda med flera miljoner i kontanter av en schejk från Qatar enligt The Times.

Nu höjs röster om att granska prinsens agerande som får skarp kritik, skriver Guardian.

Schejk Hamad bin Jassim bin Jaber al-Thani är före detta premiärminister i Qatar.

Prins Charles ska ha tagit emot sammanlagt tre miljoner euro, motsvarande 32 miljoner kronor, i kontanter från Qatar-miljardären vid tre olika tillfällen mellan 2011 och 2015. Det avslöjar The Times.

Pengarna ska ha varit donationer till välgörenhetsorganisationer som prins Charles är engagerad i. En av donationerna gjordes i form av en miljon euro i kontanter i en väska, vid ett annat tillfälle ska pengarna ha legat i helt vanliga butikskassar.

Qatar har fått skarp kritik, bland annat av den svenska regeringen, för landets brott mot de mänskliga rättigheterna. Prins Charles kritiseras nu för att ha tagit emot pengar från Qatar-miljardären.

Kritik mot prinsen: ”Sjabbigt beteende”

Graham Smith vid republikanska föreningen i Storbritannien säger att The Times avslöjande är ”chockerande” och kräver att prins Charles lämnar en detaljerad redogörelse över incidenterna. Smith anser att prins Charles agerande väcker etiska frågor.

– Allvarliga anklagelser om brott mänskliga rättigheter har riktats mot schejk Hamad. Ändå träffade prins Charles schejk Hamad på tu man hand utan att något protokoll fördes, säger Graham Smith till Guardian.

Han får medhåll av ex-ministern Norman Baker.

– Miljoner nedtryckta i kassar och väskor som överlämnas bakom stängda dörrar är vad man kan förvänta sig av en sydamerikansk knarkbaron, inte av den brittiske tronarvingen. Det verkar inte finnas några gränser för vad Charles är beredd att göra för de frågor han vurmar för, säger Baker till Guardian och fortsätter:

– Detta är ett sjabbigt beteende som stärker en åsikt som många har, att Charles inte är värdig att bli kung.

Prinsens försvar: ”Överlämnades omedelbart”

Smith och Baker uppmanar brittiska regeringen och välgörenhetskommissionen att tillsätta en utredning kring prins Charles agerande.

”Hamad bin Jassims donationer överlämnades omedelbart till en av prinsens välgörenhetsorganisationer som genomförde alla gängse rutiner och har försäkrat oss att allt har utförts på ett korrekt sätt”, skriver en talesperson för prinsen.

Här ignorerar prins Charles frågan om brodern Andrew