Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jamaica vill avsätta drottning Elizabeth

Prins William och hertiginnan av Cambridge, Kate Middleton, påbörjade sin åttadagars turné i Karibien i lördags. Prinsparets första stopp var i Belize, där de firade med festligheter och dans i Garifuna.
Drottning Elizabeth blev statschef för Jamaica den 6 augusti 1962.
Foto: JOHN ANGELILLO/UPI/SHUTTERSTOCK / JOHN ANGELILLO/UPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Invånarna i Kingston samlades utanför den brittiska kommisionen där de riktade kritik mot drottning Elizabeth.
Foto: SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
Enligt källor till Daily Mail kommer Jamaica att påbörja processen för att avsätta drottning Elizabeth 'så fort' prins William och hertiginnan Cathrine avslutat sin turné i Karibien.
Foto: TIM ROOKE / SHUTTERSTOCK EDITORIAL REX/IBL
Prins William och hertiginnan av Cambridge, Kate Middleton, påbörjade sin Karibienturné i Belize i lördags och anlände till Jamaica under gårdagen.
Foto: LONDON ENTERTAINMENT / SPLASHNEW / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
Hertiginnan Cathrine och prins William kommer att stanna i Jamaica till den 24 mars, innan de beger sig vidare till Bahamas.
Foto: DUTCH PRESS / SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

Jamaica vill avsätta drottning Elizabeth som statschef.

De kommer att påbörja processen så fort prins William och hertiginnan Cathrine avslutat sin Karibienturné, rapporterar Daily Mail.

Prins William och hertiginnan av Cambridge, Kate Middleton, anlände till Jamaica i går. Vilket är prinsparets andra stopp i den kungliga Karibienturnén. I samband med att de anlände till Jamaica anordnades en protest utanför den brittiska högkommisionen i Kingston. 

Det jamaicanska folket riktade kritik mot den brittiska regeringen, och krävde att bli kompenserade för slaveri och kränkning mot mänskliga rättigheter. Enligt ett förslag från Mike Henry, konsultativt statsråd, bör kompensationen vara i form av ett skadestånd på cirka 90 miljarder kronor.

Drottningen önskas bort av karibiska staterna

Sedan Barbados avsatte drottningen som statschef i slutet av 2021, har allt fler karibiska stater velat följa samma spår.

Enligt uppgifter till Daily Mail kommer Jamaica att påbörja processen för att avsätta drottningen så fort prinsparet avslutat sin turné i Karibien. Politiska källor uppger att landet vill ha slutfört avsättningen senast den 6 augusti, vilket markerar 60 år sedan Jamaica blev självständigt, men med drottning Elizabeth som fortsatt regent.

– Regeringen har påbörjat processen, vägen till att bli en republik är inte enkel men de har länge varit under pressen att genomföra det, säger en politisk källa till The Independent.

Prins William väntas lyfta frågan om slaveri

Enligt en kunglig källa var prins William medveten om protesten och förväntas lyfta frågan om slaveri i ett tal under en middag som hålls av Jamaicas generalguvernör i kväll.


Se mer kungligt: Prins Harry och Meghan vill sälja lyxhuset

Prins Harry och hans fru, Meghan, vill sälja sitt lyxuhs då paret inte är nöjda med fastigheten som har nio sovrum, spa, gym och tennisbana.